Sooman: lisatagatisega laenamisest võib saada rahanduslik enesetapp

Kristel Trell
, Kodu.postimees.ee vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Lisatagatise abil eluasemelaenu suurendamine võib kujuneda heitlikul kinnisvaraturul rahanduslikuks enesetapuks, ütles Pindi Kinnisvara partner Peep Sooman.

«Ehkki pangad on lisatagatistega laenamisele ka regulatsioonidega proovinud kätt ette panna, ehkki terve põlvkonna jagu inimesi sai masuperioodil sellega tugevalt kõrvetada, on uus generatsioon kodu ostmisel ja laenu võtmisel taas väga hooletuks muutunud,» rääkis Sooman.

«Kodu ostmine ilma omafinantseeringuta ja selle nimel vanematekodu panti panemine on turu languse korral rahalises mõttes võrreldav ennastsalgava hävituslenduri viimase tööga,» tõi ta võrdluse. «Mis juhtub, kui maailma tabab järgmine finantsvapustus ja kasvõi ajutiselt kaob nii laenumaksevõime kui objekti turuväärtus? Me ei näe täna suurt kriisi ette, aga soovin rõhutada – plaan B peab suurte rahadega opereerides alati olemas olema. Perekonna kogu vara mängu panemine ei kõla üleüldse mingisuguse plaanina,» lausus ta.

«Kui sul raha pole, siis pane lisatagatiseks mõni söötis põllumaa või ela üürikorteris, aga ära riski kõigega, mida su perekond on aastakümnete jooksul üles ehitanud,» lisas Sooman.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles