15 kõige hullemat viga, mida kodu remondi juures vältida

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Remont.
Remont. Foto: SCANPIX

Kodu remondi juures tuleb arvestada mitmeid pisiasju, et hiljem tulemusi nähes rõõmustada, mitte pettuda.

1. Kõige odavamad materjalid

Rahakott pole teadagi põhjatu, ent vaevalt on keegi nii rikas, et osta oma kodu remontimiseks ebakvaliteetset kraami. Vaata ja võrdle hindu ja materjalide omadusi (paljud tootjad laevad netti üles või annavad lausa paberkandjal välja ulatuslikke tootetutvustusi) ning vajadusel küsi nõu ekspertidelt. Jälgi ka kaubanduskettide soodusmüüke, sealtki võib tulla häid pakkumisi, ent kui rahakott korralike asjade ostule praegu vastu ei löö, äkki annad natuke oodata ja raha koguda? Materjalide valikuks leiad nõuandeid siit, lugejate arvamust Eesti parimate ehituspoodide kohta vaata siit.

2. Mõõtmistele vilistamine

Ei öelnud vanarahvas asjata, et üheksa korda mõõda, üks kord lõika - suure hurraaga tegemine ilma korralikke mõõtmisi teostamata võib tuua kaasa suure kahju.

3. Remondiplaani ja korraliku ettevalmistustöö puudumine

Mõtled küll, et mis seal's ikka, väike tapeedivahetus, ent tööd muudkui laienevad ja ühel hetkel ei saa enam edasi...teisisõnu, kõik algab korralikust planeerimisest. Planeeri tööd paberil samm-sammult läbi, enne kui käised käärid ja remondi kallale asud. Samuti olgu tehtud korralik ettevalmistustöö, mitte et hakkad nö. käigu pealt vaatama, mida ja kuhu tarvis läheb.

4. Teipimine

Jäägu teip ikka pigem kingipakkide serva kleepimiseks, korraliku kinnitusvahendina see arvesse ei lähe.

5. Valed tööriistad ja -võtted

Kui ikka ei tea, mida ja milleks kasutatakse, võta appi professionaal või vähemalt läbi  tema juures koolitus. Muidu võid kallist raha maksnud tööriistast ilma jääda ja töö on endiselt tegemata või kehvasti välja kukkunud.

6. Vannituba, esik või trepp saab liiga väike või kitsas

Mõtled kõigepealt eluruumidele, aga vannitoa jaoks jääb üle kõigest kitsuke nurgatagune? Üleliia suur ei peaks vannituba mõistagi olema, ent piisavalt ruumi vajalike toimetamiste jaoks peab jääma ometigi. Sama jutt kehtib ka trepi ja esiku kohta. Võtmesõna on siingi planeerimine - mõtle läbi vajadused ja võimalused.

7.  Valgustus jääb tähelepanuta

Kõige peale oled mõelnud, aga kuidas jääb valgustusega? Juba planeerimise faasis tuleks see läbi mõelda. Nõuandeid valgusti valmiseks leiad siit.

8. Liigne moesuundadega arvestamine

Mood muutub, aga kahjuks on seinavärvi või veel hullem, maja planeeringu muutmine suurem töö kui poole päevane ettevõtmine. Moodsat joont annab ruumi tuua ka teisiti, näiteks väikemööbli või aksessuaaridega.

9. Vähene kannatus

Tahaks kõike kohe ja kähku? Renoveerimine eeldab kannatust. Kõik saab valmis omal ajal, liigne kiirustamine toob kaasa vigade riski.

10. Materjalide vale hoiustamine

Et saaksid asju korduvalt kasutada, tuleb neid nõuetekohaselt puhastada-hoiustada. Mida alles hoida tahad, paiguta see oma käe järgi, ent süsteemselt, et järgmine kord, kui tarvis, oleks kergem võtta, mitte ei peaks mingi sodihunnikus tuulama.

11. Valed aknad

Hoone ventilatsiooni puhul on akendel väga suur roll, samuti pole akende vahetus just kõige odavam lõbu - mõtle hästi läbi hoone ventilatsioon, arvesta hoone olemust ja vali aknad, mis kõige paremini sobivad.

12. Hooletus

Hooletus ees, õnnetus taga! Hoolitse selle eest, et tööde teostamine oleks ohutu, see on su enda huvides.

13. Vajalikele lubadele vilistamine

Kuigi sul võib olla hirmus soov kähku renoveerimisega pihta hakata, loe kõigepealt läbi seadus - Eestis kehtib teatavasti alates juulist 2015 uus ehitusseadus, mis tõi kaasa uued nõuded ka renoveerimisele. Mis muutunud on, loe siit.

14. Ebareaalne eelarve

Eelarve olgu ikka mõistlik, vajadusi ja võimalusi arvestav, mitte mingisuguste soovunelmate kirjapanek, muidu võid kergesti võlalõksu sattuda.

15. Valede abiliste palkamine

Mõtlesid küll, et palkad oma kodu renoveerimistöid tegema profid, ent tegelikult astus uksest sisse kamp isehakanud remondimehi, kes asjad vussi keerasid ning võlad ja tühjad lubadused maha jätsid? Ära usu mesimagusat juttu ja soodsat pakkumist, vaid kontrolli äärmiselt hoolikalt ettevõtte tausta, pole midagi paha ka selles, kui mõnele nende varasemale kliendile helistad ja kogemuste kohta uurid.  Meie lugejate soovitusi väärt ehitusmehe äratundmiseks vaata siit.

Loe ka seda:

Foto: Kuvatõmmis

Spetsialist soovitab: nõuandeid köögi renoveerimiseks

 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles