Tutvustame disaini: Churchilli lemmiklamp

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kas teate tänapäeval kedagi, kes reisib isikliku laualambiga? Tõenäoliselt mitte. «Kuid teada on, et just nii tegi Suurbritannia legendaarne peaminister Winston Churchill. Nimelt armastas Churchill oma kirjutuslaua valgustit nii väga, et ta võttis selle välisreisidele kaasa,» jutustab Elke Mööbli tegevjuht Siim Siigur.

Armastatud laualambiks oli Siiguri sõnul Bestlite, mida on tänaseks toodetud juba enam kui 80 aastat järjest. Bestlite’i autoriks on inglane Robert Dudley Best (1892-1984), keda mõjutas lambi loomisel väga tugevalt Saksamaal asuv Bauhausi kunstikool. Bauhausi ideeks oli lähtuda ehituse või eseme vormi loomisel ennekõike selle funktsioonist.

«Best oli varajasest noorusest valgustimaailmaga hästi kursis, kuna tema perele kuulus 1840. aastal Inglismaal Birminghamis loodud valgustitetootja Best & Lloyd,» jutustab Siigur. Noore mehena ettevõttesse tööle asudes tundnud Best, et tootmises olevad lambid on disainilt vanamoodsad. «1925. aastal külastas ta inspiratsiooni saamiseks Pariisi rahvusvahelist disainimessi, mis andis tõuke alustada disainiõpinguid Pariisis ja Düsseldorfis. Just sellesse perioodi jäävad tutvumine Bauhausiga ja Bestlite’i valgustite esimesed visandid. Masstootmisesse jõudsid lambid viis aastat hiljem, 1930. aastal,» vestab mees.

Bestlite’i valgustid on Siiguri sõnul disainilt klassikalised, minimalistlikud, kuid samas üldse mitte igavad. Tänu oma ajatule disainile sobivad lambid nii klassikalisema kui modernsema joonega interjööri. Valgustid hiilgavad suure funktsionaalsusega. Lambi varju asendit saab reguleerida ja seeläbi saab muuta valgust vajadusel mahedamaks või suunata seda just sinna, kuhu tarvis. Paljudel mudelitel on võimalik reguleerida varju kõrgust.

Bestlite’i sarja kuuluvad aga lisaks laualampidele ka põrandavalgustid, lae- ja seinalambid. Samuti on saadaval erinevad viimistlused – valikus on valge, must, messing, kroom, luuvalge, erinevad hallid toonid, mida saab omavahel kombineerida. «On märkimisväärne, et enam kui 80 aastat peale esimese mudeli loomist püsib Bestlite endiselt oma juurte juures ja on truu algupärasele disainile,» märgib Siigur.

Kombinatsioon traditsioonist ja uuenduslikkusest on tõstnud Bestlite’i disainiikoonide sekka. Valgustite olulisust Suurbritannia disainiajaloos märgib ka asjaolu, et Bestlite kuulub täna Victoria & Alberti muuseumi ja Londoni Disainimuuseumi püsikollektsioonidesse. Täna toodab Bestlite’i lampe Taani tootja Gubi, kelle valikus leiab paljude legendaarsete disainerite (sh Greta M. Grossman, Gio Ponti, Kerstin H. Holmquist jt) tooteid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles