Ürask jätab puidust lambile omapärase mustri

Kristel Trell
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Vana-Võrumaa käsitöömeisteid ühendav MTÜ Hinokad tutvustab Tartu ehitus- ja sisustusmessi messil põnevat etnot: välja olid pandud kooreüraski puretud lambid, algupärasel viisil puidust valmistatud esemed ning suitsusauna keris.

Messi üheks pilgupüüdjaiks osutusid Toomas Kalve valmistatud puidust lambid, mida Vana-Võrumaa käsitöömeisteid ühendav MTÜ Hinokad messil tutvustas: kooreüraski puretud saarepuu on meistri käe all saanud LED lambiga uue sisu ning lisavad nüüd interjööri põnevaid varjundeid. «Puit on ära puhastatud ja toonitud, kuid muster just niisugune, nagu ürask selle jätnud,» tutvustas lampe Epp Margna.

Samas boksis näitab Meelis Kihulane traditsioonilist Eesti puutööd - meisterdab vanu tehnikaid kasutades kõike, mis interjööri sobib. «Eesti käsitööga on nii nagu kohaliku toidugagi: hind osutub määravaks,» rääkis Kihulane. «Üldiselt aga otsustab eestlane ikka missioonitundest ja kui rahakott lubab, valib eestimaist. Meil on ju olemas traditsioonid, tahtmine ja tegijad,» rääkis ta. «Kuid välismaine värvikirev kaup, eriti kui teda uksest-aknast sisse paisatakse, on mõistagi ahvatlev ja traditsioonilise käsitööga on raske löögile pääseda.» Kihulase sõnul on oluline just traditsiooniliste oskuste alalhoidmine. «Tootmine läheb masinatele üle, aga käeline oskus kaob ära, mina püüangi seda traditsiooni hoida. Oluline on ka võimalikult väike ökoloogiline jalajälg.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles