Sügise hakul aias: saagikoristus ja hilised üllatajad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Talvi ja Mati aiablogi kirjeldab, kuidas vananaistesuvi Võrumaa ühes kaunimas aias välja nägi.

Sel aastal puhkesid gladioolid, mis tavaliselt õitsevad juuli lõpus või augustikuu alguses, meie aias õide alles augusti lõpus ja septembri alguses, kuna soojaks läks hiljem.  Kui ära on õitsenud, tuleb sibulad uuesti üles võtta, hoidmiseks ära puhastada ja ette valmistada ja sälitada jahedamal temperatuuril, et ära ei kuivaks. Miinuskraadil ei tohiks olla, sobivaks temperatuuriks on kuskil +5 ja olen avastanud, et hea on gladioolisibulaid hoida näiteks munaresti sees. Kevadel pannakse gladiool maha - kaevan labida sügavuse kraavi, asetan sibul labida sügavuselt sinna sisse, olles eelnevalt sibula alla natuke väetist lisanud. Kui sibul on labida sügavuselt maa all, on gladiool stabiilsem. Meie aia gladioolid enamus tellitud Läti gladiooliaretajalt Laimonz Zakiselt.

Karvane päevakübar Toto on perenaise Talvi üks lemmikuid. Toto on üheaastane taim ja õitseb külmadeni.

Särav päevakübar Goldsturm on püsik. Lõikad sügisel maha, kasvab kevadel uus.

Kaunist õiteilu pakkuv hall salvei on üheaastane taim. Tegemist on lillega, mitte segi ajada ravimtaimena kasutavada salveiga.

Roosidel meie aias oli vananaistesuvel käsil teine õitsemine. Roos tahab palju hoolt, neid peab väetama ja kastma. Punaselehine kibuvits meie aias on aga uhkelt marju täis - nii viljarikas pole ta varem olnud, nii et küllap talle suvi meeldis.

Kukehari on tänuväärne taim - ta on püsik, mis ilus ka pärast külmade tulekut. Kukeharjad vajavad vähe hoolt, õitsema lähevad septembrikuus, olles ühed hilisemad õitsejad.

Iileks on ilus põõsas, ent tema marjataolised viljad on mürgised. Perenaine Talvi kasutab neid väga dekoratiivseid oksi õues jõulukaunistuseks. Pehmema talvega pole aiapidaja neid katnud. Öeldaksegi, et iileks talub hästi kärpimist, mitmed liigid ka kuni paarikümnekraadist talvepakast.

Korgi-kikkapuu on külmakindel ilupuu ja õitsemist nagu ei märkagi, aga ilusaks muutub just septembris kui viljad avanevad. 

Sügisvaarikas Polka rõõmustab aias sügisesi maiustajaid- Talvi ja Mati aias leidub kaht sorti sügisvaarikat, Polka ja Poljana. Tänuväärne vili, mida saab külmadeni ja kui sooja ilma on, ka pärast seda. Viljad alati iilusad ja suured ja usse pole. Sügisvaarikas tuleb kevadel maha lõigata -  ära lõigatakse sama vars, mis kandis, see kasvab aga kevadel uuesti ja kannab vilja.

Pirn Pepi. Meie aias kaks väikest Pepi pirnipuud, selle viljad saavad valmis septembris ning on väga maitsvad. 


Kuna peremees poogib õunapuid, on õunapuude otsa poogitud mitu erinevat sorti.  Sammasõunapuu Arbati oks on poogitud teisele õunapuule, aga kannab väga ilusti, kasvab otse üles nagu sammasõunapuule kohane. On väga dekoratiivne, kuid samas väga maitsev talveõun.

Talvi ja Mati aias leidub ka jõhvikaid - vana kaevurakke sisse on tekitatud niiöelda soo eehk siis turbaga kaetud pinnasesse istutatud suureviljaline jõhvikas. See mari on sügisel küllaltki kuiv ja tuim, aga pererahvas jätab nad talveks varre külge ja kevadeks muutuvad nad mõnusalt söödavaks.

Viinamarjad on peremees Mati pärusmaa. Tänavune aasta väljas kasvavate viinamarjade valmimist ei soosinud, ent tänu soojale septembrile valmis  ka väljas olev viinamari selliseks, et sai mahlaks teha.  Väljas kasvab mahlamari Valiant- hästi tiheda kobaraga, sai vaevu valmis, aga mahl sai väga maitsev. Sel aastal saime oma viinamarjadest teha juuba 35 liitrit mahla ja viinamarjade söömise üle rõõmustasid nii pere suured kui väikesed.

Septembri lõpus tuli tomaid kasvuhoonest ära korjata. Rohelised pandi valmima jahedasse kohta. Tomatisaak oli tänavu hea, Talvi ja Mati aias leidub 12 erinevat tomatisorti. Põhisaak toidulauale tuli Raissa, Rally ja sidrunitomati taimedest. Tomatid on kõik leidnud koha kasvuhoones, neil tuleb aga võrsed õigel ajal ära napsata ja natuke väetada. Perenaine Talvi hakkab oma tomateid väetama esimeste viljade valmides ja kastma peab tomatitaimi regulaarselt.

Talvi ja Mati aias leidub ka kaks dekoratiivset veesilma. Pererahvast rõõmustavad igal aastal ka kollased, roosad ja valged vesiroosid. Vesiroos õitseb isegi külmade tulekul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles