Vali kardinaid nagu endale rõivaid

Kristel Trell
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Smartex Disaini Kardinasalongi arhitekt ja disainer Maritsa Lukk soovitab koju kardinaid valida nii nagu endale rõivaid: kangas peab sobima ja sulanduma kõige sellega, mis on juba olemas. «Mood ei ole siin määrav, pigem ikka sobivus ühte või teise konteksti,» soovitab ta.

Iga aasta jaanuaris toimub Frankfurdis suur tekstiilimess, kus pakutakse järgmiseks aastaks värvikombinatsioone ja mustreid ning ostetakse disaineritelt uusi ideid ja kavandeid juba ülejärgmiseks. «Disainerite mõte käib alati aasta-paar tootmisest ees. Kardinasalongide esindajad valivad uusi näidiseid oma maitse järgi, et neid siis hiljem klientidele pakkuda,» selgitab Lukk.

Ruum kui tervik

Tema sõnul tuleks kardinaid valides vaadata kogu ruumi tervikuna, tekitades värvide ja struktuuride kooskõla. «Kui kogemusi napib, on kindla peale minek valida ühevärvilised toon toonis kangad,» mainib Lukk. «Kes tunneb ennast disainimaailmas kindlamalt, võib ka julgemalt katsetada.»

Suurepäraselt saab Luki sõnul sellega hakkama inglise tekstiilikunstnik Tricia Quild, kes kasutab küll suuri ja värvilisi mustreid kombineerituna triibuliste ja ühevärviliste kangastega, kuid suudab ruumis mängleva kergusega luua hämmastava tasakaalu.

«Kardinate valikul tuleb alati lähtuda olukorrast – määravaks võib saada vajadus end päikese või naabri pilgu eest kaitsta või vastupidi suurepärast vaadet nautida,» räägib disainer. «Igal juhul soovitan nii elu- kui ka magamistuppa pikki külgkardinaid, mis mõjuvad alati soliidselt.»

Jää iseendaks

Kuidas kardinat riputada, sõltub Luki sõnul suuresti ruumi mõõtudest ja plaanilahendusest: madalamas ruumis võiks eelistada seinast seina valikut ja kõrgemas akna ette riputatud kardinat. «Materjali valikul paneb asjad paika kanga langevus. Kui rääkida värvitoonidest, siis üleni heledas ruumis mõjub väga efektselt tume tüllkardin, aga tumedat tooni tapeedi või mööbli puhul võiks kardinad olla heledamad,» selgitab disainer. «Väga elegantselt mõjub ka üleni valge ruum valgete kardinatega. Jäägu igaühele valikuvabadus tema oskuste ja võimaluste piires – oluline, et sellest saaks ikka just sinu kodu.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles