Ela nagu tigu!

Janar Ala
, kultuuritoimetuse toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tulevikus on igaüks kuulus 15 minutit, ütles kunagi Andy Warhol. Umbes aasta pärast peaks jõudma tootmisse arhitekt Ülar Margi projekteeritud KODA maja, mida Arhitektuuribiennaali raames ka tutvustati ning mida Kultuurikatla ees saab uudistamas käia. Vaata videot loo lõpus!

Asjaosalised tutvustavad oma projekti nii: "Millised oleksid majad, kui vaataksime neid tervikuna mitte kui ventilatsioonitorude, kahhelplaatide, mördi ja silikaatkivide summat? Millised oleksid meie kodud, kui nende loomises osaleksid erinevate alade asjatundjad arhitektist ehitajani ja materjaliteadlasest IT-spetsialistini samaaegselt? Millised näeksid välja tulevikulinnad, kui valmistaksime maju samamoodi kui autosid?

Nendele küsimustele lahendusi otsides on valminud KODA maja. Selline, mis ümbritsevaga kooskõlas targalt tegutseb, mõistlikult energiat kasutab, on õppimisvõimeline ja liikuv. Pealegi ka taskukohane – just nagu auto."

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA

See on funktsionaalne moodulmaja, mille üks eesmärke on ka linna tihendamine. Selle saab nagu teokarbi paigutada linnas ikka ette tulevatesse tühjadesse kohtadesse. Idee põhi pärineb Rootsist, kus sellise maja püsti panekuks ei ole ehitusluba tarvis.

Kuna tegemist on passiivmajaga, siis küttekulusid ei peaks sel olema, kuid täpsemalt selguvat selles elamise võimalused talvel, mil maja hakatakse katsetama ka meie põhjamaiselt praksuvas pakases.

Ülar Mark ütles naljaga pooleks, et see on maja 1, 4-le inimesele. Maja maksumus saab olema esialgu 70 000-100 000 euro kanti.

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles