Abiks aednikule: sügisel istuta lillesibulaid

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nartsiss.
Talub kergeid miinuskraade. Mida rohkem pungas on õied, seda rohkem külma sibullilled taluvad.
Nartsiss. Talub kergeid miinuskraade. Mida rohkem pungas on õied, seda rohkem külma sibullilled taluvad. Foto: Hansaplant

Hansaplanti aednikud soovitavad hakata varuma lillesibulaid, sest alanud on sügisene istutushooaeg. Just sügisel istutatakse maha kevadel õitsevaid lilli – tulpe, nartsisse, krookuseid,  laukusid, kirgaslilli, iiriseid, püvililli ja paljusid teisi lillesibulaid.

Lillesibulate mahapanekuaeg on erinev. Augustis ja septembris istuta nartsissid, lumekupp, lumikelluke, püvilill, puškiinia, ülane, sügislill ja kaunis krookus. Augustist kuni oktoobrini võib istutada liiliaid, kobarhüatsinte, kirgaslilli ja iiriseid. Viimasena, septembris-oktoobris istuta hüatsindid, laugud, tulbid ja krookused.

Nõuandeid sibullillede istutamiseks

Sügisel:

1. Lillesibulate mahaistutamisega alusta septembris, sest näiteks nartsissisibul tahab juurdumiseks soojemat mulda. Samas tulbi jaoks on parim mulla temperatuur +9C, seega võib istutusaeg jääda ka oktoobrisse.

2. Sibullill tahab kasvada valgusrikkas ja päikselises kohas.

3. Vali lillesibulatele kergem toitaineterikas muld. Enne istutamist kaeva mulla hulka komposti või sügisväetist.

4. Lihtne reegel sibulate istutussügavuse arvestamiseks on: sibula õige istutussügavus on sibula enda kolmekordne kõrgus. Näiteks tulbisibul tuleb seega istutada 10-12 cm sügavusele.

5. Istutuskorv aitab tulbi- ja krookusesibulaid kaitsta näriliste eest, väldib sortide segunemist peenras ja hõlbustab Sul hiljem sibulate ülesvõtmist.

6. Varusta korvid nimelipikuga. Muidu ei pruugi enam kevadel meenutada, millise sordi õieilu Sind kõige enam võlub.

Kevadel:

7. Väeta sibullilli kevadel paaril korral lämmastik- või kompleksväetisega.

8. Kohe pärast õitsemist eemalda õievartelt seemnekuprad, jättes alles õievarred ja lehed.

9. Tulpe ja eriti hüatsinte on soovitatav  võtta maast üles igal suvel kohe pärast lehtede kolletumist. Teisi sibullilli võid hoida mitu aastat samal kohal. Hoia üles võetud lillesibulaid õhurikkas ja varjulises kohas.

10. Sibulaid puhastades eralda tütarsibulad ning istuta need sügisel näiteks taga-aeda kosuma ja kasvama. Väikesed sibulad hakkavad õitsema 2-3 aasta pärast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles