Koolilapse toa kujundamine: liiga kirev tuba hajutab tähelepanu

Kristel Trell
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koolilapse tuba olgu sisustatud neutraalsetes toonides, et miski ei viiks tähelepanu kõige tähtsamalt - õppimiselt.
Koolilapse tuba olgu sisustatud neutraalsetes toonides, et miski ei viiks tähelepanu kõige tähtsamalt - õppimiselt. Foto: SCANPIX

Koolilapse toas tasub vältida liigset värvide pillerkaari, mis võib viia lapse tähelepanu kõrvale olulisimalt – õppimiselt.

Levinum viga koolilapse toa sisustamisel on liiga intensiivsete toonide kasutamine seinal ja põrandal, väikeses ruumis tuleks vältida ka ülemäära kirevat tapeeti, ütleb sisekujundaja Pilery Kangur. «Koolilapse ruumi kujundades püüa ette näha kogu tulevast tervikut,» mainib ta. «Lapse kasvades saab toa ilmet muuta detailide muutmise või lisamisega.»

Sisekujundaja sõnul peaks seinad ja põrand tekitama koolilapse toas rahuliku tausta, sest ülemäärane kirevus segab keskendumist ja väsitab meeli. Seetõttu tasub ka näiteks raamatud-vihikud pigem kappi peita.

«Hea ruumiilme tekib, kui lisad tekstiilidega – olgu need siis kardinad, vaibad, linikud, dekoratiivsed padjad või midagi muud – üks-kaks aktsentvärvi,» räägib Kangur. «Osa seinapinnast, ka näiteks siseukse, võid soovi korral katta tahvlivärviga. Sel juhul saab laps vahelduseks ka püsti seistes näiteks matemaatikaülesandeid harjutada.»

Et pilt liiga kirjuks ei läheks, soovitab Kangur valida ühte tooni ja ühte tüüpi materjalist mööbli. «Näiteks õlivahaga töödeldud puitpind on igati ilus ja soe, soovitaksin seda laminaadi ja plasti asemel. Paraku minnakse tihti kergema vastupanu teed, ostes isikupäratut ning tihti ka ebakvaliteetset melamiinplaatidest kokkukruvitud kiirmööblit,» selgitab asjatundja, kelle sõnul peab vähemalt kirjutuslauatool olema kindlasti ergonoomiline. «Ja pane kirjutuslaud akna juurde, sest seal on valgust kõige rohkem ja pealegi saab laps pilku aknast välja suunates silmi puhata.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles