Vaata ja imetle: sellised on Võrumaa kaunimad kodud

Kristel Trell
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tänavusele maakondlikule kodukaunistamise konkursile „Eesti kaunis kodu" esitasid  Võrumaa 9 omavalitsust kokku 18 objekti. Konkursi reglemendi kohaselt võib esitada Vabariigi Presidendi tunnustuse saamiseks EKKÜ keskjuhatusele  maakonnast ainult kolm kaunist kodu, mida Postimehe koduportaal ka teiega, head lugejad, jagab.

Võru maakonna konkursi „Eesti Kaunis Kodu 2015" võitjad on :

Katy Pähna pere kodu Meegomäe külas Võru vallas

Koduaed, mille rajamist alustati viis aastat tagasi,  on kujundatud ja rajatud perekonna oma jõududega. Avarat, tasast maastikku raamib mets, kus haljastusega on loodud sujuv üleminek looduslikule osale. Rododendronid ja hostad loovad metsa varjus omaette ruume. Sissesõiduteel looklevad mahult suured okaspuudega istutusalad. Liigirikkalt kujundatud kollektsioonaias on ligikaudu 1600 taksonit. Suur aiaosa on rooside päralt. Koduõelt ei puudu ka oma „mängumaa" ja tarbeaed.

Perekond Krillo kodu Tüütsmäe külas Lasva vallas

Vana talukoht kus, elumaja valmis juba 1912.a. on järgnevate põlvkondade koduks. Aastatega on rajatud aed, mis arvestab oskuslikult  maastiku eripära. Ruumikal õuealal mida ümbritsevad hooned on keskne roll. Koha reljeef, maastik, avarad vaated loovad kooskõlas väga mõnusa maakodu, kus külalislahke pererahvas on alati valmis oma ruumi jagama küla ja valla ürituste korraldamisel.  Aia uhkuseks on kiviktaimlad.

Maria Mellupi ja Ain Visseli kodu Kusnetsova külas Meremäe vallas


Hoolt ja armastust õhkav maakodu, kus suurel õuealal on väga lopsakas ja liigirohke iluaed. Suured istutusalad raamivad elu- ja majapidamishooneid. Metsatukk moodustab aia loomulik osa, mis on haljastusega  seotud ühtseks ja toetavaks tervikuks. Aia aktsent on tiik, mille ümber on käigurajad  ning rohelus. Värvi ja vormiilu jagub igasse aastaaega.

Vabariikliku kodukaunistamise aasta lõpetamine ja presidendi vastuvõtt kodukaunistajatele toimub sellell aastal 23. augustil Narvas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles