Kuidas ettenägematute remondikuludega toime tulla?

Anna-Liisa Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uus kodu: looda parimat, karda halvimat.
Uus kodu: looda parimat, karda halvimat. Foto: SCANPIX

Sellest, kuidas kinnisvara müügiks üles vuntsida, kirjutatakse palju. Kuidas aga ostjana toime tulla probleemidega, mis olid tehingu sõlmimise eel hoolsalt varjatud ja ilmnevad alles remondi käigus, selgitab LifeHack.

Peidus pinna all
Tüüpiliseimad ja kõige paremini varjatud puudused tulevad enamasti päevavalgele seinte tagant ja põranda alt: pehkinud detailid, hallitus, putukad, kehvalt tehtud elektri- või torutööd. Nende puuduste kõrvaldamine nõuab aga kopsakat rahakotti.
Lahendus: on siililegi selge, et eirata neid väljaminekuid ei saa. Et selliste ootamatute väljaminekutega toime tulla, arvesta juba elamist soetades, et rahakotiraudu tuleb avada rohkem kui vaid ostutehingu tegemiseks. Isegi, kui sul veab ja seda vajadust ei teki, on sul olemas mingi pääsetee juhuks, kui peaks näiteks selguma, et põranda all peidab end majavamm.

Karkassiprobleemid
Kui plaanid kodus suuremat sorti ümberehitustöid, tekib silmapilkselt küsimus, kas üht või teist seina tohib eemaldada või on tegu kandva seinaga, milleta tekib tõsine varinguoht. Selleks on vaja oma ala asjatundjat – tegu pole päris kindlasti isetegevusprojektiga, kus võid loota vaid heale õnnele. Spetsialistid on aga teadupoolest väga kallid, eriti siis, kui vajad elamisele täiesti uut projekti.
Lahendus: mõtle välja varuplaan. Kui selgub, et kavandatud ümberehitust teha ei saa, leia sellele alternatiiv. Kandvat seina ei saa maha võtta? Küll aga saab sellesse teha avause või eemaldada mõne teise seina. Lähene loovalt!

Kandevõimeprobleemid
Oled alati unistanud teise korruse hiiglaslikust vannitoast, kus sees kuninglik mullivann, nüüd aga selgub, et vahelagi ei peaks sellele koormusele mitte kuidagi vastu. Selleks, et oma plaani ellu viia, pead jällegi palkama arhitekti, kes kavandaks ümberehitusprojekti, mis vahelae kandevõimet suurendaks. Kõik see mõistagi maksab.
Lahendus: mõtle asjad ümber! Kas suur vannituba peab olema tingimata teisel korrusel? Äkki mahub see ära alumisele korrusele või saad üldsegi rajada mõnusa basseini õue? Kui rahaga on kitsas, pead paratamatult tegema kompromisse, aga lõpuks võid avastada, et varuplaan on esialgsest ideest paremgi.

Vilets remont
On üsna suur tõenäosus, et remondi kallale asudes selgub, et eelmised omanikud on käepäraste vahenditega teinud äärmiselt kehva tööd, mille tagajärgede kõrvaldamine läheb sulle kalliks maksma. Võib-olla kinnitasid eelmised omanikud, et praeguse laminaatpõranda all peidab end imekaunis vana laudpõrand ja nii tõepoolest ongi, ainult nad unustasid mainida, et laminaadi ja laua vahel on veel kiht mahaliimitud linoleumi.
Lahendus: ka siin aitab sisuliselt ainult ettearvestamine. Kui sinu uus kodu oli aastaid välja üüritud, on põhjust eeldada, et kehva remonti leidub siin-seal ikka. Kui need puudused üksteise järel paljastuma hakkavad, pane ritta, millised on vaja kõrvaldada kohe ja millega kannatab oodata, ning asu nendega ükshaaval tegelema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles