Lugejad kirjutavad: unistuste köök

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rustikal-romantiline söögituba.
Rustikal-romantiline söögituba. Foto: Vida Press

Postimehe lugejad avaldasid koduportaali kommentaariumis ja portaali Kodukauniks. ee arvamust köökide kohta: lugejate eelistuseks oleks siiski eraldiseisev köök, soovitavalt kujundatud rustikaal-romantilises stiilis.

Mitu lugejat tunnistasid, et otsisid kaua uut kodu just sooviga saada eraldiseisvat kööki. «Meie otsisime kaua ennem kui leidsime korteri, kus oleks eraldi köök. Arendajad pakuvad suurem jaolt vaid köök ja elutuba koos varianti,» nendib lugeja.

«Avatud köögiga elutoal on ainult üks pluss, ent seegi vaieldav - et köögis toimetaja ei tunneks end eraldatuna. Ülejäänud on vaid miinused - müra, lõhnad, millegi praadimisel on vaatamata õhupuhasti olemasolule hõljub õhus paratamatult rasvaosakesi, mis lõpetavad oma teekonna elutoa mööblil ja tehnikal,» kirjutab üks kommentaator.

«Tüüplahendusena köök-elutoa põhjus on vaid üks - kokkuhoid. Sellist on odav ehitada ja saab väiksema pinnaga hakkama. Tulemuseks on aga korterid, kus on suur diivani ja teleriga köök ja üks või rohkem väikest magamistuba. Lahendus sobib neile, kes kasutavad korterit vaid magamiseks või kes kodus süüa ei valmista, kõigil muudel juhtudel on eraldatud köök alati parem,,» leiab teine.

«Õhtuti pärast tööd tahaks rahulikult telekat vaadata aga, kui naisel sõbrannad külas, siis kuulad ainult köögipoolelt nende vatramist. Ei saa rahulikult ka enam kodus oldud. Peab oma tuppa ronima nagu väike laps,» pahandab üks nördinud meeslugeja.

«Ehitasime endale vabatahtlikult maja, kus suur elutuba ja ühes servas köök, kust sai terrassile. Ei osanud näha ette, et ma ei taha köögis toimetades näha ja kuulda televiisorist saateid, mis mind ei huvita,» jagab teine lugeja kommentaariumis oma kogemusi.

«Telekas tuli vaatajatel väheke häälekamaks keerata, kui hakkasin mikserdama või panin õhupuhasti tööle. Kui aga elutoas vaikust õnnestus nautida, urises köögis nõudepesumasin ja külmkapp. See kõik muutus mulle väga häirivaks ja tänaseks olen saanud endale taas köögi, kus saan toimetada omaette, ent sinna mahub ka söögilaud, kus pere või sõpradega istuda,» vahendab too lugeja.

«Köök elutoas sobib inimesele või perele, kes sööb enamasti kodust väljas. Kui on pere, lapsed ja kodus söömine, on köök elutoas kõlbmatu variant,» leiab teine kommenteerinu.

Unistuste köögi kujundus

Portaalis kodukauniks.ee avaldasid lugejad oma maitse-eelistusi: kiita sai valget värvi, rustikaal-romantilises stiilis köök. «Minu lemmik on valge köök puidust töötasapinnaga ja tasapinnatagune sein oleks kujundatud punasekirju tellisega,» kirjutas üks lugeja.

Teise kommentaatori sõnul peaks köögis olema ikka piisavalt tööpinda. «Vähemalt meeter tühja tööpinda võiks küll olla. Praeguses köögis on seda 60cm, ent sinna peab veel mahtuma röster, kohvimasin, veekeedukann ning tööpinda praktiliselt alles ei jäägi. Köögisaareke oleks väga hea variant - siis võiks pliit nt saarekese peal olla ja kubu selle kohal,» unistab lugeja.

«Piisavalt peaks jaguma ja elektrikontakte - meil praegu tööpinna kohal vaid 2 kontakti ja väheks jääb. Mulle meeldiks kui köögisahtlites oleks furnituur, mis aitab paremini sahtlipinda ära jaotada, nii ei lähe nad kergelt sassi,» jätkab lugeja. «Natuke võiks olla ka lahtist riiulipinda, kuhu panna maitseained või toiduõlid, mis igapäevaselt kasutuses. Köögi kraanikauss võiks olla kivist - praegu on roostevaba teras ja veeplekid on nii koledad ja tüütud,» leiab ta.

Prügikast võiks tema sõnul käia kuidagi nii lahti, et käsi kasutama ei pea. «Tuttaval on süsteem, et peab alt jalaga lükkama ja siis prügikast «veereb» välja - tundub ülimugav, eriti kui nt kartulikoori vms tahad ära visata ja käed märjad ja mustad on,» kirjeldab lugeja.

Köök peaks olema minimaalse vaevaga koristatav, arvab teine kommenteerinu. «Parim on roostevaba terasega kaetud tööfront. Köögifront peaks olema pliidi, külmkapi ja kraanikausiga ühel sirgel, nii kulub kõige vähem energiat köögis liikumiseks ja põrand püsib puhtamana.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles