Fotod: endise Kivimäe sauna asemele tulevad korterid

Jonatan Karjus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kivimäe saun renoveeritakse
Kivimäe saun renoveeritakse Foto: Domus Kinnisvara

Nõmmel asuv legendaarne Kivimäe saun renoveeritakse täielikult ning müüakse korteritena maha.

Renoveeritavasse endisesse linnasauna tehakse 18 korterit ja 3 äriruumi. Korterid saavad olema valdavalt 2-3 toalised ja hinnad algavad 105 000 eurost.

Sihi ja Voolu tänavate poolt vaadeldavatel fassaadidel säilitatakse paekivi- ja krohviviimistlusega välisilme ja aknarütm.

Detailid taastatakse algupärase projekti eeskujul, hoovipoolsele fassaadile on lisatud rõdud ja katusekorrusele vintskapid. Korterite sissepääsud paiknevad maja otsafassaadides, peafassaadist on sissepääs äriruumidesse.

Rekonstrueeritava hoone arhitektuurne kontseptsioon lähtub miljööväärtuslikust välisilmest, millesse on kavandatud kaasaegne sisu – energiasäästlik, kvaliteetne ja funktsionaalne elukeskkond.
Rekonstrueeritava hoone arhitektuurne kontseptsioon lähtub miljööväärtuslikust välisilmest, millesse on kavandatud kaasaegne sisu – energiasäästlik, kvaliteetne ja funktsionaalne elukeskkond. Foto: Domus Kinnisvara

Hoone rekonstrueerimisprojekti autor on arhitekt Ralf Tamm ning sisekujunduses hoolitseb ajastutruude elementide ja nüüdisaegsete komponentide ühendamise eest sisearhitekt Helen Kolks.

Kuuekümnendatel aastatel võis Kivimäe sauna nimetada teatrirahva saunaks, näiteks nimekate teatritegelaste Voldemar Panso ja Jüri Järveti jaoks oli Kivimäe saun iganädalane ajaveetmispaik, kus arutati maailmaasju. Eredad lapsepõlvemälestused sellest saunast on ka tänasel paljude lemmiknäitlejal Ain Lutsepal. Saun oli populaarne veel ka kaheksakümnendatel, saunapilet maksis 15 kopikat ja puhvetist sai osta tol ajal defitsiitset Fantat.

Hoone välisilmes on nii 1930. aastatele omast esindustraditsionalismi kui ka 1950. aastate nõukogude modernismi elemente, soliidsust rõhutavad head proportsioonid, lintjas akende paigutus ja klombitud paekivist välisvooder. 1959. aastal valminud hoone arhitekt oli Peeter Tarvas. Ehitis oli planeeritud ühiskondlikuks saunaks ja tsiviilkaitseobjektiks.

Ehituse peatöövõtjaks on YIT Ehitus, korterid valmivad lõplikult 2016. aasta kevadel. Müügiga tegeleb Domus Kinnisvara.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles