10 viga, mis võivad su kinnisvara väärtust vähendada

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kinnisvaraobjekt tuleks enne müüki korralikult ära koristada.
Kinnisvaraobjekt tuleks enne müüki korralikult ära koristada. Foto: SCANPIX

Tahad maja või korterit müüa, aga no mitte ei tule ostjat? Vaata, ega seal pole mõnda alljärgnevatest vigadest!

1. Liiga silmatorkavad värvid

Sulle võib mürkroheline või säravroosa suurtel seinapindadel või maja välisfassaadil meeldida, ent enamik inimesi eelistab pigem tagasihoidlikke ja neutraalsemaid toone. Kui kinnisvara müüma hakkad, võid selle ka üle värvida - jätad ka mulje värskest remondist.

2. Metsik aed, mis varjab valgust

Aed tahab hooldust - katsu enne müüki metsikult vohavaid puid piirata ja muid taimi korrastada, nii et need ei varjaks vaateid ja aias oleks meeldiv jalutada.

3. Logisev sissepääs

Hoolitse selle eest, et lukud töötaks, uks oleks korralik ja sissepääs üleüldse viisakas: see on ostja esimene mulje müüdavast kinnisvarast!

4. Bassein

Pildidel ja filmides mõjub see löövalt, ent basseini hooldus tähendab mitte just kõige väiksemaid lisakulutusi - kõik majaostjad ei pruugi sellest sugugi vaimustuses olla.

5. Kamin, mida pole aastaid köetud

«Meil on ka kaminavõimalus!» teatab kinnisvara müüja uhkelt, viidates ilmselt paarkümmend aastat kütmata ja ajahambast silmanähtavalt puretud küttekoldele. Uus omanik ei pruugi selle renoveerimisega kaasnevatest lisakuludest sugugi vaimustuda. Niisiis: kui kamin on, olgu see ka korras!

6. Ajast ja arust küttesüsteem

Võib-olla paarkümmend aastat tagasi oli tõepoolest mõistlik kasutada elektriradikaid ja kui möödunud sajandi alguses ahi veidi suitsu sisse ajaski, polnud ju hullu. Ajad on aga muutunud, üha enam inimesi hindab mugavust ja energiasäästlikke lahendusi ega lepi vanade, igast otsast logisevate küttelahendustega. Samuti teab kinnisvaraostja, et küttesüsteemi vahetamine on kallis töö.

7. Vanad kodumasinad

Kakskümmend aastat vana ja  tossava praeahjuga elektripliit ei tõsta kinnisvara väärtust ning ka narmendav, luitunud kunstmaterjalist köögimööbel, mille tegelik koht oleks prahikonteineris, ei tähenda «sisustatud kööki».

8. Liiga kitsad ruumid

Toa pähe püütakse uuele omanikule paraku vahel serveerida keskmise riidekapi mõõtu nurgakesi; köögile pole jäetud majas rohkem kui üks kitsas riba ning vannitoas ei mahu kogukam inimene ümbergi keerama - need vead võivad tulevase potentsiaalse omaniku ostuindu tublisti jahutada.

9. Raskesti puhastatavad või ligipääsetavad pinnad

Võib ju olla, et sina armastasid pööningukorruse riidekapi juurde pääsemiseks trepiserval turnida, aga potentsiaalne ostja jällegi ei pruugi kodustest ilu-ja jõunumbritest sugugi vaimustuda. Sama kehtib ka kodus kasutatud kattematerjalide kohta: mõnd seina- või põrandakattematerjali on raskem puhastada kui teisi.

10. Korista!

Last, but not least: müüdav kinnisvara olgu korralikult koristatud. Võõras inimene ei taha astuda teise koduse segaduse keskele, veel vähem selle omanikuks saada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles