Linnaosavalitsus ei poolda Pirita rannametsa büroohoone ehitamist

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pirita linnaosa vanem Tõnis Mölder Merivälja tee 1a krundi ees. Vasakule jääb surfikeskus, teisele poole teed aga planeeritav krunt.
Pirita linnaosa vanem Tõnis Mölder Merivälja tee 1a krundi ees. Vasakule jääb surfikeskus, teisele poole teed aga planeeritav krunt. Foto: Eero Vabamägi

Pirita linnaosavalitsus jättis teistkordselt kooskõlastamata Merivälja tee 1a detailplaneeringu, mis näeb ette Pirita rannametsa kolmekorruselise büroohoone ehitamise.

Planeeritav maa-ala asub Pirita jõe suudme paremkaldal ligikaudu 70 meetri kaugusel Pirita jõe kaldast ja ligikaudu 200 meetri kaugusel Tallinna lahe rannajoonest. Planeeritavale alale pääseb Merivälja teelt ja Pirita rannametsas kulgevalt jalakäijate teelt.

«Me saame aru omaniku õigustatud huvist oma maad kasutada, aga oleme jätkuvalt seisukohal, et nii intensiivsesse jalakäijate liikumise piirkonda suure ärihoone rajamine, millega kaasneb olulisel määral autoliiklust, ei ole mõistlik,» teatas Pirita linnaosavanem Tõnis Mölder vastuseks linnaplaneerimise ameti palvele detailplaneeringu menetlusega edasi liikuda.

«Seda ei ole kooskõlastanud halduskogu. Samuti on sellisele lahendusele vastu mõned Pirita linnaosas tegutsevad seltsid ja kodanikud eraviisiliselt. Kui laiemalt võtta, siis rannamets on meie jaoks väga tähtis ja kergekäeliselt me siia ühtegi ehitust ei luba,» ütles Mölder Postimehele.

Pirita halduskogu arutas seda planeeringut möödunud aastal ning jättis nelja poolt-, nelja vastu- ja kolme erapooletu häälega otsuse vastu võtmata. Sel aastal ei näinud halduskogu põhjust küsimust uuesti arutama hakata.

«Pean tunnistama, et omanikul on täiesti õigustatud soov arendada oma kinnistut. Selle sihtotstarve on ärimaa, seal on eelnevalt olnud ühekorruseline äripind, mis kunagi tulekahjus hävis. Nüüd soovitakse selle asemele rajada kolmekorruselist ühe maa-aluse korrusega äripinda,» lausus Mölder.

«Linnaosavalitsus viitas oma viimases kirjas, et võib-olla oleks mõistlik, kui krundi täisehitusprotsent jääks kusagile 25 peale. Ja võib-olla aitaks kahest korrusest. Me oleme täna edastanud linnaosa seisukoha linnaplaneerimise ametile. See ei ole ainult linnaosavalitsuse soov, selle taga on ka osa halduskogu ja elanikke,» ütles linnaosavanem.

Mölder näeb lahendust selles, kui kõnealuse krundi planeeringut menetletaks üheaegselt Ranna tee 1c kinnistuga, kus praegu asub surfikeskus ja kuhu võiks põhimõtteliselt kerkida Pirita uus rannahoone.

«Uuest rannahoonest oli juttu neli-viis aastat tagasi ja täna ei ole see teema enam aktuaalne. Aga tulevikuvisioon ja ka ranna-ala arhitektuuriline ideekonkurss nägi ette sinna rannahoone ehitamise. Meie idee oli see, et kui need planeeringud teha üheaegselt, siis ta ei riiva nii oluliselt silma kui siis, kui rannametsa ehitatakse kõigepealt kolmekordne büroohoone ja me ei tea, kas tulevikus tuleb selle vastu kahekorruseline lauge katusega rannahoone või midagi muud. See tuleks lahendada koos rannaala planeeringuga, mis on praegu algatamisjärgus,» rääkis Mölder.

«Nii et esialgu me seda ei kooskõlastanud, aga ütlesime, et kui linn peab seda kõike õigustatuks ja vajalikuks, siis võiks detailplaneeringu vastu võtta, aga kaaluda selle rakendamist koos kõrvalasuva uue rannahoone projekteerimisega. Aga selleks tuleb omakorda kõigepealt vastu võtta Pirita rannaala planeering, kus on ära näidatud, missugused ja kui suured hooned rannaalal olla võiksid.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles