Galerii: sisustustrende Taani disainituru suursündmuselt

, Elke Mööbli tegevjuht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Taani pealinnas Kopenhaagenis toimus mai lõpus sealse disainituru suursündmus 3daysofdesign. Kolme päeva jooksul avasid kõigile huvilistele – nii proffidele kui ka asjaarmastajatele – oma uksed rohkem kui 40 kohalikku ja välismaist disainiettevõtet, seal hulgas Republic of Fritz Hansen, Gubi, Muuto, Kvadrat, Arper, Louis Poulsen jpt.

Tegu oli võrreldes tavapäraste tootemessidega märksa põnevama üritusega, sest sarnaselt Eestis toimuvale Disainiööle sai lähemalt uudistada ettevõtteid nende enda keskkonnas, suhelda ettevõtetega seotud inimestega (paljudel tootjatel oli kohal ka loovjuht, keda tavaliselt showroomis ei kohta) ning näha lisaks uudistoodetele ka vanemaid tooteid (seda naljalt messil teha ei saa). Samuti sai külastada erinevaid temaatilisi näituseid ja loenguid.

Tähelepanekuid kogunes mitmeid, silma torkas see, et paljud teadatuntud disainifirmad on Kopenhaagenis koondunud kesklinnast eemale sadamapiirkonda suurtesse vanadesse laohoonetesse. See näitab, et mugavast kesklinna asukohast on märksa olulisem see, et saaks oma tooteid huvitavalt ja avaralt näidata. Ekspositsioonid olid väga detailiderohked ja stsenograafilised, tihti meenutasidki need mitte poodi vaid pigem teatrilava, kust näitlejad on hetkeks lahkunud.


Uute toodete disaini puhul jäi silma, et trendiks on muutunud 50ndad, 60ndad, 70ndad, eriti hakkab nende juures silma romantilises võtmes funktsionalistlik disainijoon. Selline ajas tagasivaatamine jagunes kaheks – osad ettevõtted on tootmisesse tagasi toonud aastakümnete eest disainitud tooted, osad aga on loonud ajastu disainile vastavaid uusi tooteid.

Seda esimest suunda esindab näiteks Taani mööblitootja Gubi, kes uudistootena tõi välja Greta M. Grossmani poolt juba 1949. aastal loodud Modern Line diivanite sarja. Sarnaselt Gubile tutvustas Taani valgustitootja Louis Poulsen vaskse jala ja kahe erineva kupliviimistlusega limiteeritud versiooni Poul Henningseni disainitud laualambist PH 3½-2½.

Aastakümnete taguse noodiga uutest toodetest saab esile tuua disainer Jaime Hayoni Taani legendaarsele mööblitootjale Republic of Fritz Hansenile loodud söögitool Sammen, mis oma selge disainiga samuti eelmise sajandi keskpaika tabab. Väga selgete sama ajastu mõjutustega on ka valgustid Light Forest Taani tootjalt &tradition ja Collar Gubilt.

Lisaks uutele toodetele sai palju näha ka vanemaid pärle. Nii näiteks tõi Louis Poulsen taas uudistamiseks välja 2008. aastal limiteeritud koguses toodetud kuldse versiooni nende ühest tuntumast disainiikoonist PH Artichoke’ist. Väga eksklusiivseks muudab selle laelambi asjaolu, et valgusti 72 vasest „lehte“ on kaetud 24-karaadise kullaga. 

3daysofdesignil nähtu kinnitas taas seda, mis juba aastakümneid teada – Taani on disainimaailmas jätkuvalt väga olulisel kohal. Sealsed tooted on kvaliteedimärk omaette ning defineerivad suuresti meie arusaama sellest, mida me peame skandinaaviapäraseks stiiliks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles