Eestis testamenti oluliseks ei peeta

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juriidilisi küsimusi reguleerides peaks mõtlema ka pärandisaajate vaidlustele.
Juriidilisi küsimusi reguleerides peaks mõtlema ka pärandisaajate vaidlustele. Foto: SCANPIX

Sugulaste vahelised tülid Eestis pole haruldased, sellegipoolest pole üle poolte inimestest teinud  ettevalmistusi oma äri, kinnisvara või muu vara pärandamiseks.

SEB analüüside ja Mindscan’i uuringu tulemused näitavad, et ainult 10 protsenti inimestest on Balti riikides enda jaoks päranduse küsimuse lahendanud.

Märgatav osa neist mõtlevad oma pärandusele või neil on selleks juba konkreetsed plaanid – 49 protsenti Lätis, 42 protsenti Leedus ja 37 protsenti Eestis.

«Kõigis kolmes Balti riigis on päranduse valdkonnas olulisim küsimus maksud, sest need võivad mõjutada päranduse koguväärtust. Tihti tuntakse muret ka pärandisaajate vaidluste pärast. Varajane planeerimine aitab võimalikke riske maandada ja annab meelerahu nii endale kui ka lähedastele,» ütles SEB jaepanganduse ja tehnoloogia valdkonna juht Eerika Vaikmäe-Koit.

Positiivne trend on kõrgema sissetuleku ja üle 50-aastaste inimeste hulgas, neist pole Eestis 31 protsenti mõelnud juriidiliste lahenduste peale. Lätis ja Leedus on see protsent siiski madalam, vastavalt 16 ja 21.

Sarnaselt Leedule on Eestis ainult 17 protsenti varakamatest inimestest selle teema enda jaoks ära lahendanud, ent siiski jäädakse alla Läti 20 protsendile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles