Entusiastid tahavad tehaseaeda tuua nii erinevaid atraktsioone kui ka peenramaa

Kristel Trell
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Entusiastid tahavad Aparaaditehase hooviala linlastele ja külalistele avada
Entusiastid tahavad Aparaaditehase hooviala linlastele ja külalistele avada Foto: Lemmit Kaplinski

 Tartu entusiastid soovivad koostöös Aparaadikeskuse omanikuga arendada välja tehase hooviala moodsaks linnaruumiks, mis võimaldab erinevaid aktiivseid tegevusi. Taolise ala loomine peaks eeldatavalt maksma minema 70 000 eurot, raha taotletakse ka linna kaasavast eelarvest.

Vaksali-Kastani linnaosas asuv Aparaaditehas (Kastani tn 42) on linnavalitusele esitatud selgituse kohaselt kujunemas Tartu üheks omanäolisemaks kultuurikeskuseks, mis on avatud erinevatele vanusegruppidele ja millel on eeldused saada  kogukonnakeskuseks piirkonna elanikele ja siin töötavatele inimestele.

Täna on tehas tuntud kui koht ürituste korraldamiseks, regulaarne täikade toimumispaik ning avatud keskkond kunstiprojektide elluviimiseks. Augustis avatakse Aparaaditehase kohviku, mis elavdab elu tehases veelgi.

Läbi Tartu linna kaasava eelarve soovib Aparaaditehase Aia loojate grupp enda sõnul arendada aiast tõeliselt mõnusa avatud ruumi, kus on võimalik viia läbi erinevaid kogukonna- ja kultuuriüritusi, tegeleda mitmete aktiivsete huvialadega, sh ronimissein, lauatennis, rulatamine multifunktsionaalsel hoovimööbli,  luua kaasaegne ja pandlik linnahaljastus, mis kombineerib liikuva konteinerhaljastuse ronitaimede, püsihaljastuse ja katuseaiaga, veeta kvaliteetset aega lastega, kellele planeeritakse tehasest inspireeritud atraktsioone.

Samuti plaanivad idee algatajad soodustada kergliiklust läbi korraliku varjega rattaparkla loomise ja hoovi autovabaks muutmise (va teenindav transport ja elektriautod),  tuua igapäevakasutusse uuenduslikke tehnoloogiaid, luues päikesepaneelidel töötavaid avalikke elektripunkte ning otsides võimalusi elektriautode laadimispunkti rajamiseks), korraldada püsivalt taaskasutusturge (Müürilille Täika, rattalaat), viia koostöös majalistega (SRIK, Safran, Vintage Chick jt) läbi taaskasutuse ja renoveerimise teemalisi koolitusi ning korraldada välinäitusi

«Aparaaditehase Avatud Aia kontseptsiooni elluviimiseks soovime teha investeeringuid, mis jagunevad Tartu kaasava eelrave ja omaniku vahel. Tartu linna rahastust soovime kasutada avalikke hüvesid pakkuvate investeeringute ja soetuste tegemiseks, sh kõik atraktsioonid nii suurtele, väikestele kui neljajalgsetele, multifunktsionaalsed rajatised, jalgrattaparkla, kogukonnaürituste läbiviimiseks vajalik helitehnika, välinäituste stendid jms,» öeldakse selgituses.

«Omanikupoolsed investeeringud seevastu on seotud hoone ja kinnistu parendamisega, sh asfalteerimine, kanalisatsioon, hoovivalgustus, fassaaditööd ja püsihaljastus. Hoovi kasutamise reeglid fikseerimne Tartu Linnavalitsuse ja omaniku vahelise lepinguga, mis sätestab hoovi avatud olemise kellaajad, tasuta teenused ja tasuliste teenuste hindade piirmäärad. Oleme kindlad, et aed kujuneb edukaks näiteks avaliku ja erasektori koostööst linnaruumi kujundamisel,» on selgituses kirjas.

Atraktsioonide lõplik nimekiri selgub edasise projekteerimise käigus, kuhu kaasame valdkonna entusiastid ja samuti otsime koostöövõimaluis kolmandate osapooltega. «Nii näeme, et hoovihaljastuse juures võiksid kaasa lüüa erinevad noortekeskused aga ka Tartu Maheaed, kelle abil saaksime osaliselt kasutada haljastust toimiva peenramaana. Tahame, et kõik Aparaaditehase Avatud Aia tulevased kasutajad saaksid anda oma panuse ja sisendi juba selle arendamise faasis.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles