Elektrilevi muutis võrguga liitumise hinda

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elektrilevi kaablite paigaldamine
Elektrilevi kaablite paigaldamine Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Alates juunikuust kasvab elektrivõrguga liitumisel ühe ampri hind koos käibemaksuga 156 euro ehk 16 protsendi võrra, kuna 2008. aastast kehtivad turuhinnad ei kata klientide elektrivõrguga liitumiseks tehtavaid kulutusi.

Muudatus mõjutab ligikaudu 2500 majapidamist ja ettevõtet aastas, kes liituvad elektrivõrguga või suurendavad peakaitsme võimsust, teatab Elektrilevi oma kodulehel. Kuni 31. maini esitatud liitumistaotlusi menetletakse seniajani kehtinud hinnakirja alusel.

«Uue hinnakirja taga on põhimõte, kus 80 protsenti amprite suurendamisega seotud ehitustöödest katab liituja ja 20 protsenti Elektrilevi,» selgitas ettevõtte kommunikatsioonijuht Kaarel Kutti. Ehitustööde hind kujuneb elektriehitusettevõtete vähempakkumisel. Kutti sõnul on maikuu lõpuni kehtiva amprihinna aluseks on 2008. aasta elektriehitusturu hinnad, mis ei kata enam klientide elektrivõrguga liitmiseks tehtavaid kulutusi.

Elektrilevi juhatuse liige Tarvi Thomberg selgitas, et uute ja olemasolevate klientide liitumisinvesteeringud on vaja viia tasakaalu. «Oleme küsimuse ees, kas Elektrilevi kliendid maksavad solidaarselt kinni uute liitujate ehitustööd või mitte. Kuna oleme teistes lisateenustes kulupõhisuse rakendanud, leidsime, et õiglasem on suurendada elektrivõrguga liitujate panust,» ütles Thomberg. Tema kinnitusel tekib nii olemasolevatele klientidele ka käegakatsutavam kasu – ettevõte saab suunata rohkem investeeringuid varustuskindluse tõstmisesse.

Aastas investeerib Elektrilevi lisaks laekuvatele liitumistasudele täiendavalt 5,6 miljonit eurot võrgutasust kogutud raha, mille eest ehitatakse võrguühendus 2500 majapidamisele või tootmishoonele. Iga elektrivõrguga liituja investeeringule lisab Elektrilevi täna keskmiselt 1600 eurot, mis kogutakse võrgutasuga võrdselt kõigilt elektritarbijatelt.

Kokku ehitas Elektrilevi 2014. aastal elektrivõrguga liitumiste käigus ligi 245 kilomeetrit uusi elektriliine, rajas uue või asendas olemasoleva alajaama võimsamaga ligi 400 korral ning paigaldas 1672 arvestit ja 2299 liitumiskilpi.

Ligi 16 protsendiline amprihinna tõus mõjutab uusi elektrivõrguga liitujaid, kes asuvad kuni 400 meetri kaugusel lähimast alajaamast. Elektrilevi teatel on selliseid liitujaid kokku ligikaudu 80 protsenti uutest liitujatest. Ülejäänud juhtudel kujuneb iga objekti elektrivõrguga liitmise tasu elektriehitusettevõtete vähempakkumisel kujunenud hinnast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles