Levinumad vead, mida inimesed kinnisvara müümisel teevad

Kristel Trell
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Korter
Korter Foto: Toomas Huik

Ebareaalne hinnaootus, viitsimatus kodu müügiks korda teha ja põhjendamatu põikpäisus läbirääkimistel on vaid mõned vead, mida inimesed kinnisvara müümisel teevad, kirjutab väljaanne USA Today.

Milliseid vigu tasuks siis kinnisvara müügil vältida?

1. Ebareaalsed ootused müügihinnale

Olete oma kinnisvara korrashoidu panustanud hulga eurosid, aega ja vaeva - mõistagi teeb meelehärmi, kui ostjaid see absoluutselt ei huvita ning nad vaatavad üleüldist hinnataset. Niisiis aitab kinnisvara kõige paremini ja kiiremini müüa ikkagi mõistlik hind, mis on võrreldav turul olevate objektidega samas piirkonnas. Kui objektil on lisandväärtus, peab see olema ostjale põhjendatud.

2. Ei viitsita kodu müügiks korda teha

Nii mõnegi müüki pandud objekti omanik laseb asjadel lihtsalt minna - mis ma ikka tast üles vuntsin, nagunii läheb müügiks. Teinekord aitab aga korralik koristamine ja pisiremont objekti väärtust ostja silmis tõsta. Sätitud kodud müüakse ameeriklaste kinnisvarauuringute kohaselt koguni kuni seitse korda kiiremini maha!

3. Põikpäisus läbirääkimistel

Kinnisvarale tuleks määrata mõistlik hind, ent jätta siiski veidi ruumi ka läbirääkimisteks - näiteks tasub läbi mõelda, milline võiks olla see teiepoolne «kompvek» ostjale?

4. Vigade varjamine

Valel on lühikesed jalad, teadis juba vanarahvas rääkida. Kinnisvaraobjekti vigade varjamine või tõe kunstipäraste liialdustega ilustamine võib kalliks maksma minna, koguni kohtutee kaasa tuua. Mõistlik on alguses ostjaga vigade üle aru pidada, läbi rääkida ning objekti olukord kindlasti ka kirjalikult fikseerida, vältimaks hilisemaid arusaamatusi.

5. Varuplaani puudumine

Kõik pidi minema õlitatult, vana kodu müük ja uue ostmine, kui äkki... sestap tuleb kõigeks valmis olla, sest lepingutest taganemine võib kalliks maksma minna. Tuleb (ka majanduslikult)  valmis olla vajadusel näiteks ajutise eluaseme leidmiseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles