Eesti naine teeb ülemaailmselt menukat mööblit (1)

Anna-Liisa Mets
, Kodustiil.ee vastutav toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mairi Laide
Mairi Laide Foto: pehmo.ee

Kui mõni Eesti mööblitootja murrab välisturule, on see alati märkimisväärne. Eriti aga siis, kui tegemist on sisuliselt ühemehe - õigemini küll ühenaise - ettevõttega.

Aga just selline on Mairi Laide rahvusvahelise haardega pinke tootev ettevõte Pehmö. Tänaseks päevaks leiab tema silmatorkavaid pinke ja pingikesi juba väga kaugetest riikidest hoolimata sellest, et tegu pole olnud mingi tohutu turundusega.

Pehmö Taali mõisas.
Pehmö Taali mõisas. Foto: pehmo.ee

Veebipoodi Etsy müüki pandud nööpidega pingid turundavad ennast ise: nad on lihtsalt nii teistmoodi ja samas ei võta hind hinge kinni. Idee midagi sellist, uutmoodi ja kindlasti nööpidega tootma hakata on restauraatoriks õppinud Mairi kuklas tiksunud juba aastaid, konkreetse vormistuseni jõudmine oli aga üsna juhuslik. 

«Pehmö nimi ja idee sai alguse üldsegi suurtest loveseat-tüüpi tugitoolidest ja juba mitu aastat tagasi. Metallraamidel ja puitjalgadel pinkideni jõudsin aga eelmisel aastal ja suuresti tänu juhusele: üks klient otsis inimest,kes teeks talle magamistuppa metallraamil eritellimuspingi. Ja sealt hakkasid asjad edasi veerema,» räägib Mairi ise.

Pehmö Austraalias.
Pehmö Austraalias. Foto: pehmo.ee

Tänaseks päevaks on juhusest alguse saanud lugu arenenud nii kaugele, et tänu Etsy poele, mida Eestis veel teenimatult vähe tuntakse, on umbes kolmandik Pehmö toodangust rännanud välisturule. Kaugemateks kohtadeks, kust Pehmösid leida võib, on Melbourne ja New York. «Aga põnevaimateks Londonis olev habemeajamissalong, mõis Taanis ja mõis Taalis, Pärnumaal,» ütleb meister Mairi.

Mõistagi peab Mairi arenemise ja edasiliikumise plaane: lähitulevik näeb ette kava liikuda eritellimustelt rohkem omamudelitele. «Valikut saan suurendada erinevate kangaste ja materjalidega: värvilised raamid, nahkkattega pingid ja nii edasi,» sõnab ta.  

Pehmö kliendi kodus.
Pehmö kliendi kodus. Foto: pehmo.ee

Aga algne tugitooli-idee ka kuhugi kadunud ei ole - prototüübid on valmis, ootavad vaid oma aega. Nii et Pehmöl tasub kindlasti silma peal hoida, sealt sünnib veel põnevaid asju!

Foto: pehmo.ee
Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles