Viis punkti, kuidas ära tunda oma kodus pesitsevat majavammi

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Majavammi viljakehad põrandaliistu vahelt välja kasvamas.
Majavammi viljakehad põrandaliistu vahelt välja kasvamas. Foto: Kalle Pilt

Majavammi eest pole kaitstud mitte ükski kodu, olgu tegemist korteri või eramaja, uusehitise või vanema hoonega. Kuidas aru saada, et sinu elamises seenetab?

Majavammile viitavaid tunnuseid on laias laastus viis. Nende näol on siis tegemist selliste ilmingutega, mis võiks silma jääda ka täielikule võhikule. 

1. Seenelõhn

Majavammist nakatunud majas püsib tugev seenele omane lõhn, mis ei kao ära ka tubade tuulutamisega.

2. Niiskus ja eostolm

Kuna majavamm tekitab kasvades niiskust, ilmuvad nakatunud maja seintele, põrandatele ja nurkadesse tihtipeale niiskuseplekid. Kasvavad seened tekitavad pruunikat eostolmu.

3. Seeneniidistik

Majavammi seeneniidistik on algusjärgus vatisarnane kiht puidu pinnal. Seene arenedes muutub see pärgamendilaadseks ja hiljem tugevaks köietaoliseks moodustiseks.

4. Viljakehad

See on üks kindlamaid ja ilmsemaid viiteid majavammile, kuid tekib ainult pooltel juhtudest ja siis, kui kahjustus on juba väga kaugele arenenud.

5. Lagunev puit

Kui seen on saanud pikalt võimutseda, hakkab majavammist kahjustunud puit rombikujulisteks tükkideks lagunema.

Tähele tasub aga panna, et ilma eksperdita on siiski väga raske määrata, kas tegu on majavammi või mõne muu seene või puidukahjustajaga. Seepärast on konsultatsioon kahtluse korral alati vajalik. 

Allikas: majavamm.blogspot.com

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles