10 eset, mida ei tohiks keldris tegelikult hoiustada

Kristina Kostap
, kodustiil.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaamera.
Kaamera. Foto: www.flickr.com

Selgub, et kurikuulus hoiuruum ja panipaik ei sobigi iga asja hoiustamiseks. Alljärgnevalt loetleme 10 erinevat eset, mille võid julgelt keldri sügavusest välja kaevata.

1. Puitmööbel

Niiskus ja temperatuuri kõikumised võivad põhjustada puitmaterjali paisumist, pikemas perspektiivis ka selle pragunemist. Kui puit- või lausa antiikmööbel on keldrisse hoiule talletatud, soovitame leida sellele muu peidupaik. 

2. Vanad mänguasjad

Lapsed on suureks kasvanud ning vanad head mängukaaslased nurka visanud? Ometigi ei ole sul raatsimist nendega hüvasti jätta ning seetõttu leidsin nad uue mängunurga omale keldris? Vanad mänguasjad aeguvad keldris veelgi enam, võttes endale külge hallituse ja kopituse lõhna. Kui soovid mänguasju pere järelkasvu heaks alles hoida, soovitame need pakendada vaakumkindlatesse kottidesse.

3. Erinevad vaipkatted

Vaipkatetele ei mõju hästi nende rullikeeramine. Lisaks on need keldrikorrusel väga heaks vahepalaks erinevatele koidele ja närilistele. Kui sul tõesti muud võimalust ei ole, vii oma vaipkatted esmalt keemilisse puhastusse, kata need seejärel mõne putukatõrjevahendiga ning alles siis keera oma vaip rulli. 

4. Küünlad

Mõtle kuivõrd kuumaks kujuneb olukord keldris suvekuudel? Selleks, et vältida kasutuskõlblike küünalde sulamist, on mõttekas neid pigem kuskil mujal hoiustada.

5. Vanad tehnikaseadmed

Vana tehnika koht ei ole keldris, kui seal võib esineda aastaringseid suuri temperatuuri kõikumisi. Temperatuurimuutustest tingitud niiskus võib vaikselt seadmetesse koguneda ja need hoopistükkis rikkuda.

6. Vintaažrõivad

Õrnad riideesemed, eriti vintaažrõivad vajavad n-ö õhku, et hingata. Pikemaks hoiustamiseks on neil tarvis kuiva, pimedat ning pigem jaheda õhutsirkulatsiooniga paika. Kui sul keldris sellised tingimused puuduvad, hoia oma antiikesemed pigem kuskil eluruumides.

7. Nahkesemed

Mäletad ju küll oma kurikuulsat nahktagi või täisnahast saapaid, mille keldrisse paremaid päevi ootama jätsid. Kui sul ei ole plaanis neid tulevikus enam kanda, võid kaaluda nende annetamist, et mõni teine inimene neid uhkusega edasi kanda saaks. Mood on aeguv nähtus, samal ajal kui stiilitunnetus jääb. Ehk annad oma nahkesemetele veel ühe võimaluse?

8. Vanad fotod ja fotoalbumid

Su viimased mälestused on ilmselt digitaalkujul salvestatud, ent mõtle kõikidele nendele vanadele perefotodele või negatiividele, mis sa keldrisse jätnud oled? Liigne kokkupuude külma aga ka kuumaga, võib põhjustada nende kahjustumist.

9. Raamatud

Vanad raamatud on majasoomukate lemmikeineks. Nad ei hinda raamatut kaane järgi ning ei ole ka sisu osas valivad. Kui sa ei ole just bibliomaan ning need raamatud ei ole sulle kõige südamelähedasemad, võid kaaluda ka nende annetamist.

10. Erinevad dokumendid

Kui need dokumendid olid piisavalt väärtuslikud, et neid alles jätta, siis ilmselt on need ka piisavalt tähtsad, et neid mõnes paremas kohas hoiustada? 

Allikas: goodhousekeeping.com

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles