Targad majad tarkadele inimestele

Kristina Kostap
, kodustiil.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maja eskiisprojekt.
Maja eskiisprojekt. Foto: www.flickr.com

Tarkade majade kontseptsioon ei ole enam tuleviku muusika. Kui varem tähendas nutikas maja ennekõike energiasäästu ja mugavust, siis tänapäeva internetti ühendatud majad pakuvad hoopis midagi enamat. 

Targa maja nagu iga teisegi saad kujundada vastavalt oma soovidele. Nutikaid maju saab ehitada täiesti nullist või integreerida tark mehhanism juba olemasolevasse majapidamisse. 

Mugavus 

Põhjus, miks inimesed otsustavad nutikate majade kasuks, on tegelikult päris lihtne. Elades nutiajastu infokülluse keskel on see paljude jaoks loomulik edasikäik elus - paljud valdkonnad, teenused ja võimalused on niikuinii juba internetti kolinud või kolimas. Nutimajad kannavad aga iseenda eest hoolt, kui sind parasjagu pole. Olgu selleks kvaliteetse sisekliima tagamine või tagaaia valgustamine hilistel õhtutundidel - tark maja on sinu saabumise ajaks jõudnud juba kõige eest hoolt kanda.

Turvalisus ennekõike

Nutikad kodud on üldjuhul varustatud tipptasemel tehnikaga, alustades lihtsatest kaameratest ja liikumisanduritest ning lõpetades sõrmejäljel baseeruva tuvastustehnikaga. Samuti on targad kodud otseühenduses politsei või teenustpakkuva turvafirmaga. 

Ligipääsetavus

Kas sulle ei meeldiks hoida end kursis kodustoimuvaga, samal ajal kui viibid ise tööl või mõnel välislähetusel? Nutimajad on täpselt nii nutikad, kui sa ise soovid. Üheainsa aplikatsiooni abil on võimalik kontrollida kodust meelelahutust, turvalisust ning tagada isegi hooajale vastav sisekliima. Ka eakatele või vähenenud liikumisvõimega inimestele on nutikal kodul omad lahendused pakkuda.

Edasimüük

Tulevik on juba käes ning automatiseeritud nutimajade müük hakkab aastatega ilmselt veelgi sujuvamalt edenema. Nõudlus määrab kinnisvaraturuseisu ning kunagi ei saa välistada võimalust, et just nutimajadest saavad uued turuliidrid.

Raha- ning ajasääst

Automatiseeritud nutikodu võimaldab sul lisaks säästetud ajafaktorile üllataval kombel ka kommunaalkuludelt säästa. Sinu kütte- ja elektrikulud hakkavad tasapisi langema ning lisaks vähenevad ka erinevad side- ja kommunikatsioonikulud. Mida veel ühelt nutikalt majalt tahta võiks?

Lisaväärtus

Kui sa oled välja nuputanud veel ühe meetodi, kuidas tark maja enda jaoks tööle panna, siis ilmselt pole ideest lahenduseni enam palju samme jäänud. Nutimajade lahendust pakkuvad ettevõtted on igati avatud ja vastutulelikud kliendi enda ideedele ning ilmselt suudavad ka kõige keerulisema majapidamise ja pererahva puhul teha väärt pakkumise.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles