Üürileandja 5 õudusunenägu

Kristina Kostap
, kodustiil.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võti.
Võti. Foto: www.flickr.com

Siin on 5 faktorit, mis võivad üürileandja elu keeruliseks, kui mitte võimatuks muuta.

1. Sul on kodune töö tegemata

Koduse töö all peame eelkõige silmas lühikest taustakontrolli ja tulevase üürniku iseloomuomadustega tutvumist. Esmakohtumine potentsiaalsete üürnikega on justkui esimene kohting - sa oled pimestatud kaaslase välisest fassaadist ja sellest, kuidas ta end esitleb. Ometigi ei tea sa veel, mis võib selle fassaadi taga peituda. Taustakontrolli saab väga lihtsa vaevaga internetis ära teha - inimeste sotsiaalmeediakontod ja nende käitumismaneerid erinevates veebiväljaannetes ütlevad nii mõndagi su tulevase üürniku kohta. Ära taustakontrolli ka liialt tõsiselt võta - mitte kellelegi meist ei meeldi ju, kui nende järele nuhitakse. 

Suhtu sellesse pigem kui tööandja uue töötaja otsingutesse ja proovi keskenduda potentsiaalse üürniku headele külgedele. Taustauuringu tegemiseks pead sa teadma üürniku ees- ja perekonnanime ning isikukoodi. Avalikke registreid on Eestis palju - seda alates kinnisvaraportaalide foorumitest kuni riiklike registriteni välja.

2. Usalda, aga kontrolli!

Pettureid on palju, niisamuti on ka palju keerdkäike elus. Mõni üürnik võib tõepoolest saatuse hammasrataste vahele jäänud olla, mõni laseb lihtsalt üürivõlal kasvada kuni sa ise makseraskustesse satud. Paljud korteriomanikud ei oska ette näha probleeme, mis võivad omavolitsevate üürnikega kaasneda. Tähtis on teha mõningast järelvalvet - kasvõi korra kuus käia tutvumas korteri olukorraga. Puuküürniku väljatõstmine ei ole lihtne ning paraku kõnelevad ka praegused seadused pigem üürniku kasuks. 

3. Kodukindlustuse puudumine

Tagatisraha võid sa ju saada, ent teinekord on vaja veidi suuremat väljaminekut, et likvideerida üürnike jäetud korralagedus või kõikvõimalikud muud kahjud, mis eluruumi kahjustumisel tekkida võivad. Kindlustuskaitset pakutakse tänapäeval paljude riskide vastu: tulekahju, plahvatus, pikselöök, üleujutus, vandalism, ja veetorustike leke on vaid mõned neist. 

4. Halb eeskuju

Kui kinnisvara eest on eelnevalt korralikult hoolt kantud, avaldub sarnane käitumismuster ka järgmiste üürnike tegudes. Kui avanev vaatepilt eluruumist on juba üürile andes kesine ning lohakas, võid ilmselt sama suhtumist oodata ka oma üürnikelt.

Üürnikel läheb keskmiselt pool töötasust elamiskulude katteks ning lekkivate torude parandamine ei kuulu sealjuures eelarvesse. Ole oma üürnike suhtes mõistev ja vastutulelik. Kui üürnikel puuduvad vahendid ja aeg pisitööde tegemiseks, organiseeri ise tarvilik tööjõud ning ilmselt suhtuvad ka üürnikud üüritavasse eluruumi selle võrra aupaklikumalt.

5. Huvi puudumine

Võib juhtuda ka nii, et suur konkurents lämmatab kõik su võimalused üürileandjana ning sa pead hakkama kompromisse tegema. Mida pikemaks venib üürnike otsing, seda majanduslikult raskemaks muutub su enda olukord. Seetõttu olegi valmis kompromissideks - kõiki lahinguid ei saa ja ei peagi iga kord võitma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles