5 olulist nõuannet esimese kodu ostjaile

Kristina Kostap
, kodustiil.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Müüa korterid.
Müüa korterid. Foto: www.scanpix.ee

Koduost on tingimata tähtis otsus elus. Küllap oled isegi kokku puutunud erinevate lahkarvamuste ja soovitustega seoses isikliku kodu soetamisega. Siin on mõned näpunäited neile, kellel see teekond alles ees.

Ei ole olemas ühtegi rumalat küsimust

Vii läbi uurimustöö oma tutvuskonnas. Kindlasti leidub keegi, kellel on see eluetapp juba seljatatud. Küsija suu pihta tavaliselt ei lööda, seega pöördu esmalt oma lähedaste poole ja alles siis hakka mujalt lisateavet koguma.

Soovinimekiri

Tee esmalt nimekiri olulistest nüanssidest ja argumentidest, mis on sinu jaoks kõige prioriteetsemad uue kodu soetamisel. Seejärel tee nimekiri punktidest, mille puhul oled nõus kompromisse tegema. Kogu koduostuprotsess sujub palju libedamalt, kui oled ka endas lõplikult selgusele jõudnud.

Jää eelarvet koostades realistlikuks

Pane esmalt paika range eelarve, mis aitab sul kulusid kontrolli all hoida. Eluasemelaenu taotledes peavad kõik su otsused ja valikud põhjendatud olema, sama kehtib ka isikliku rahakoti puhul. Kui su unistuste kodu vajab liialt palju investeeringuid ja veidi enam kui siit-sealt nokitsemist, pead ehk oma koduostusoovi ümber mõtlema. 

Moraalne tugi

Elamispinda uudistama minnes võta kindlasti mõni kõrvaline isik kaasa. Kui sa moraalset tuge ei vaja, saab ta sulle vähemalt kõrvalseisjana tagasisidet anda. Ehk märkab kaaslane puudujääke kohas, kus sinu silmad seda ei näe.

Professionaali arvamus

Kui sa oled kogu oma tutvuskonnale ringi peale teinud ning pole siiamaani asjakohast nõu saanud, pöördu oma ala spetsialistide poole. Eestis on rohkelt kutselisi kinnisvara hindajaid, kes on nõus tähtsates küsimustes abiks olema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles