Mis oleks, kui koliks... Kundasse?

Tuule Põldsaar
, Koduportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fotol: KUNDA LINN
Fotol: KUNDA LINN Foto: Marianne Loorents / Virumaa Teataja

Sajandeid tsemenditööstusega kuulsust kogunud Kunda on koduks üle 3000 inimesele. Milline aga sealne elu välja näeb?

Miks Kunda?

Aastaid tagasi oli Kunda puhul tegemist kõleda ja tolmuse tööstuslinnaga, millest inimesed pigem eemale hoidsid. Kui Kunda mõisaomanik 1870. aastal tsemenditehase rajas, ei osanud ta aga ilmselt ettegi aimata, et ühel päeval on sinna ümber rajatud tõeliselt armas linn, kus asub oma kool, lasteaed, poed, raudteejaam ja sadam.

Tänapäeval on väikelinn täis rohelust ja vaadata on seal nii mõndagi: linnast avanevad imelised vaated merele, jõe ääres tegutseb hüdroelektrijaam ja väikelinnast mõne kilomeetri kaugusel paikneb keskaegne ordulinnus.

Tegemist on väikelinnaga, kus on eluks kõik vajalik olemas. Puudu ei tule isegi töökohtadest, mida jagub Kundas küllaga.

Foto: Tiina Kõrtsini / Õhtuleht

Mis räägib Kunda kahjuks?

Nagu väikelinnades peaaegu alati probleemiks, võib kohalike sõnul ka Kundas vabal ajal pisut igav hakata. Riiete shoppamiseks ja kinos käimiseks peab siiski sammud seadma mõne suurema lähedal oleva linna poole.

Kuigi tööstustes leidub tööd küll, siis erialast tööd võib olla veidi raskem leida. Seetõttu peab osa elanikest ka tööl käimiseks igapäevaselt suuremasse linna sõitma.

Paljudele elanikele pole see küll probleemiks, kuid siiski levivad jutud, et suure tuulega tuleb siiani suurtest tehastest linna pisut tolmu.  

Kui kallis?

Väga palju kinnisvara Kundas müügil ei ole, kuid näiteks võib leida sealt müügist ühe neljatoalise hubase maja, mida pakutakse müügiks 55 900 euroga. Täielikult renoveeritud kolmetoaline maja on müügis aga 75 000 euroga.

Kortereid on müügis päris mitu: näiteks võib leida neljatoalise renoveeritud korteri juba 12 000 euroga, korraliku kahetoalise aga 6000 euroga. Üüriks pakutakse vaid ühte korterit: 50 eurost ühetoalist, mis vajaks küll veidi kõpitsemist ja sisustust.

RAK01: TSEMENT,ELAMUD :20OKT09,KUNDA, EESTIKUNDA LINN, ELAMUD MERE TN 1FOTOL :KUNDA VANA TSEMENDITEHASE T
RAK01: TSEMENT,ELAMUD :20OKT09,KUNDA, EESTIKUNDA LINN, ELAMUD MERE TN 1FOTOL :KUNDA VANA TSEMENDITEHASE T Foto: ARVET M

Koolid?

Kundas paikneb suuremat sorti ühisgümnaasium, kus on rühmad 1.-12. klassini. Samuti on Kundas oma muusikakool, kus saab õppida nii keel-, puhk-, löökpille kui kõike muud muusikaga seotut.

Kundas on olemas veel lasteaed, kuhu saab vajadusel koha endale iga Kunda laps.

Aga töö?

Legendaarne tsemenditehas pakub ohtralt tööd ka praegu. Lisaks on veel läheduses metallitööstus, ehitusettevõtted, tselluloositehas ja transpordiettevõtted. 

Hetkel on vabu töökohti ka näiteks päästekomandos, müügiassistentidele, elektrikutele, tisleritele, ehitajatele ja klienditeenindajatele.

KUNDA TSEMENDITEHAS / Marianne Loorents/Virumaa Teataja
KUNDA TSEMENDITEHAS / Marianne Loorents/Virumaa Teataja Foto: Marianne Loorents / Virumaa Teataja

Mida vabal ajal teha?

Oma imekauni asukoha tõttu on Kundas võimalik veeta palju aega looduses. Näiteks korraldatakse läheduses kalastusretki ja ürgkanjonisse on loodud seikluspark, kus saab osa puutumatust loodusest.

Sportlikutele inimestele võimalusi jagub: lisaks mereäärsetele radadele on Kundas ka oma spordikeskus ja korralik ujula. Noored saavad veel aega veeta palliväljakutel ja skate-pargis. Jalkahuvilistele on olemas suur staadion, kus saab veel harrastada kergejõustikku.

Iga Kunda elanik peaks vähemalt korra oma elus külastama ka tsemendimuuseumi, kus tutvustatakse tsemendi kasutusele võtmise lugu, selle tootmisprotsessi ja tsemendivabriku ajalugu. Lisaks saab seal matkata ka vanal tööstusmaastikul ja tutvuda tänapäevase tööstusega.

Muidugi toimub veel väikelinnas iga-aastaseid üritusi ja ohtralt spordivõistlusi. Näiteks toimuvad mõnusad perepäevad Kunda rannas (kus muideks on veel head võimalused päikesevõtuks ja ujumiseks) ning pingelised jooksu ja kepikõnni võistlused.

TSEMENDIMUUSEUM FOTOL:KUNDA VAIM JA VANA KORSTEN/FOTO ARVET M
TSEMENDIMUUSEUM FOTOL:KUNDA VAIM JA VANA KORSTEN/FOTO ARVET M Foto: ARVET M

Kus süüa?

Kundas on kolm söögikohta:

  • kohvik Saarepiiga, kus toimuvad aeg-ajalt elava muusikaga tantsuõhtud
  • Blücheri kohvik, mis asub otse Kunda jõe kaldal ja kuulub seikluspargi koosseisu
  • Põdra pubi, kus on menüüs maitsvad kodused toidud

Midagi veel?

  • Kogu vanimad Eesti aladelt pärinevad esemed on Kunda Lammasmäelt välja kaevatud luust ahinguotsad ja tuurad.
  • 2014. aastal mõõdeti Kundas Eesti maikuu soojarekord – 33,1 kraadi
  • Kundast on pärit mitmed tuntud kirjanikud, näitlejad, kunstnikud, heliloojad, keemikud ja astronoomid.
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles