Näpujäljega avatav kodu ei ole enam ulme (3)

Tuule Põldsaar
, Koduportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mõndasid nutikaid ukselukke on võimalik avada mobiilirakendusega
Mõndasid nutikaid ukselukke on võimalik avada mobiilirakendusega Foto: panthermedia.net / Alexander Kirch

Suurema osa inimeste ukselukud on ikka veel sajandeid tagasi leiutatud mehhanismiga. Ilmselt on samasugused lukud saadaval veel aastate pärastki, kuid juba praegu huvitub üha rohkem inimesi nutilukkudest, mis avanevad näiteks sõrmejälje või mobiilirakendusega.

Paarkümmend aastat tagasi tundusid kaardi või pisikese tabletiga avanevad lukud imelise tehnikasaavutusena. Nüüd aga kasutatakse laialdaselt süsteeme, mida tol ajal võis näha vaid ulmefilmides. «Tänapäevasemad lahendused saavad käsu avamiseks ja sulgemiseks kas mobiiltelefonilt, koodpaneelilt, sõrmejälje või näiteks silma vikerkesta lugejalt,» rääkis Luku-Experti juhatuse liige Riho Ever.

Kui mujal maailmas võib uhkematest kodudest leida lukke, mis avanevad näo või silmaiirise tuvastamise põhimõttel, siis eestlaste seas on nutilukkudest praegu kõige populaarsemad sellised, mida saab avada kas nutitelefoni, koodi või kiipkaardiga.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles