Ekspert annab nõu: miks tekib vannitubadesse hallitus ja kuidas sellest vabaneda?

Tuule Põldsaar
, Koduportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hallitus vannitoas
Hallitus vannitoas Foto: www.flickr.com

Isegi kui tegemist on äsja renoveeritud vannitoaga, võib ikka tekkida vuugivahedesse, lakke või vanni- ja dušinurkadesse hallitus. Miks see tekib ja kuidas sellest lahti saada?

Eesti Mükoloogiauuringute Keskuse nõukogu esimehe Kalle Pilti sõnul on hallitusseene osakesed õhus alati olemas. «Kolooniad ehk rahva keeles hallitus tekivad siis, kui pindadel on kasvuks soodsad tingimused,» märkis Pilt. Spetsialisti sõnul on ideaaltingimused kasvuks temperatuur 25–28 soojakraadi, õhu suhteline niiskus 70% ja enam ning mis kõige olulisem – orgaanilise aine olemasolu, mida lagundada. «Hallitusseente roll ökosüsteemis on lagundada kõik eluta orgaaniline aine,» rääkis ekspert.

Pilti sõnul arenevad hallitusseente kolooniad vannitubades ja duširuumides enamasti nurgapiirkondades, vuugivahedes ja laenurkades. Tekke põhjuseks on asjaolu, et neis piirkondades ei kuiva vesi nii kiiresti kui avatud pinnal ja lisaks kogunevad just neis piirkondades pesemisel veega maha pestavad orgaanilised ained. Lae piirkonnas soodustab kasvu lisaks soe temperatuur ja vee kondenseerumine pindadel.

Hallitusest vabanemiseks tuleb spetsialisti sõnul kahjustatud materjalid enamasti teisaldada või üle värvida, sest isegi kui kolooniad pinnalt eemaldada, jäävad pindadele pigmendilaigud, mille puhastamine on praktiliselt võimatu. «On olemas valgendavaid kemikaale, mille tulemusena pigmendilaigud saab heledamaks,» andis Pilt nõu. 

Kõige olulisemaks on eksperdi sõnul aga hallituse ennetamine – pinnad tuleb hoida kuivad ja puhtad (ka nurgad, vuugivahed ja ääred) ning kasutada materjale, mille pinnal on kolooniate tekkevõimalus väiksem. Sellest, milline silikoon läheb niiskes ruumis hallitama, võib täpsemalt lugeda näiteks SIIT.

Hallitav silikoon
Hallitav silikoon Foto: www.flickr.com
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles