10 asja sinu kodus ja aias, mis meelitavad ebameeldivaid putukaid ligi

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Putukad.
Putukad. Foto: Elmo Riig / Sakala

Just nagu inimesed, vajavad ka putukad eluspüsimiseks kolme asja: toitu, vett ja peavarju. Kui aga putukate jaoks need asjad aiast eemaldad, püsivad nad ka sinu kodust eemal. 

Seisev vesi

Vesi, mis on ühes kohas seisnud üle nädala aja, on putukate ja eriti sääskede jaoks perfektne pesitsuspaik. Niisiis kui tahad, et tüütuid putukaid vähem oleks, tasub aedadest kokku korjata kõik ämbrid, linnuvannid, loomade joogikausid ja mänguasjad, mille peale vesi võib koguneda.

Puhastamata veerennid

Ära unusta oma katuse äärest puhastamata jätta risu täis veerenne. Kui need on lehtedest ummistunud, koguneb sinna vesi. Sääsed vajavad pesitsmiseks vaid mõnda sentimeetrit vett.

Prügikastid

Selleks, et prügilembelised putukad kodust eemal hoida, peaksid kontrolli all hoidma prügikastidest eralduvat haisu. Prügikaste peab aeg-ajalt puhastama, et need alati puhatad ja kuivad oleksid.

Puuriidad ja põõsad

Puuriita ei tohiks kunagi vastu maja seina laduda ja pigem tuleb see hoida majast võimalikult kaugel. Nii puuriidad kui erinevad taimed ja põõsad meelitavad putukaid ligi. Sealt liiguvad nad aga tihti läbi pragude ja avauste edasi ka sinu tuppa.

RAK01:KEVAD,METS,LOODUS,K
RAK01:KEVAD,METS,LOODUS,K Foto: MEELIS MEILBAUM/VIRUMAA TEATAJA

Grillipeod

Kui grilli pärast kasutamist puhastamata jätad ja grill aeda vedelema jääb, kipuvad putukad võre külge kogunenud toidujääkidega maiustama tulema. Samuti ei tohiks kunagi grillipeost alles jäänud limonaadi või siidreid murule või põõsa alla kallata. Nende magusate jookide peale on tüütud putukad kohe platsis.

Looma- ja linnutoit

Loomatoit ei meeldi ainult sinu lemmikloomadele. Kui toiduga täidetud kauss pidevalt aias seisab, näevad putukad seda hea võimalusena, kust kiiresti kõhu täis saab. Sama lugu käib ka linnutoidu ja seemnete kohta.

Välivalgustus

Paljud putukad tulevad valguse peale kohale. Kui sinu maja küljes või ukse ees on näiteks mõni latern või lamp, tõmbab see putukaid ligi. Selle vältimiseks hoia õuevalgustus majast natukene kaugemal või kasuta spetsiaalseid lambipirne, mis putukate jaoks ebameeldivat kiirgust eritavad.

Foto: www.flickr.com

Praod

Iga majas oleva prao ja avause täitmine ei pruugi olla realistlik. Kui aga suuremad praod kinni pahteldad, hoiab see suurema osa putukatest majast eemal. Ära unusta ka kulunud uksepiitasid: ajapikku madalamaks kulunud uksepiidad võivad samuti olla putukate jaoks piisavalt suured avaused.

Üleküpsenud puuviljad ja marjad

Sa ei pea küll kõike oma toitu külmkapis hoidma, aga värsked puuviljad peaks kindlasti enne üleküpsemist nahka pistma või laua pealt eemaldama. Mädanenud viljad on putukate jaoks justkui magnetid.

Papist kastid ja karbid

Siin on sulle motivatsiooni asjade sorteerimiseks ja koristamiseks: paljud termiidid toituvad papist ja liimist, mida pappkastide puhul tihti kasutatakse. Koristuseksperdid soovitavad pappkarpide asemel hoida asju pigem tugevates plastmassist karpides, mida saab kaante abil õhukindlaks muuta.

Foto: www.flickr.com

Allikas: HouseBeautiful 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles