«Aedniku aabits»: kas kaktused peavad vastu ka Eesti peenardel?

Ingrid Sembach-Hõbemägi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õitsev viigikaktus
Õitsev viigikaktus Foto: www.flickr.com

Igal rohenäpul on elus perioode, mil tahaks oma aias kasvamas näha midagi erilist. Võimalus piiri taga käia ja sealt huvitavaid taimi kodus katsetamiseks kaasa tuua pakub selleks palju ahvatlusi. 

Üheks huvitavamaks taimeks, mida koduaia peenral aastaringselt kasvatada, on kaktused. Neid on enamasti peetud üksnes toataimedeks, kuid tegelikult suudab mõni liik vastu pidada isegi meie heitlikes talvetingimustes. Kõige vastupidavamad on viigikaktused (Opuntiad).

Tartu Ülikooli botaanikaaia aednik Katrin Mäeots on sealse avamaa-kaktuste kollektsiooni eest hoolitsenud üle kümne aasta ning tänavugi on taimed täis kümneid erksavärvilisi õisi. Ta rõhutab, et olulisim on neile taimedele valida õige kasvukoht. See tähendab väga head drenaaži, lõunapoolset või majaseina-äärset kasvukohta ning kaitset talvise niiskuse eest. Kui need põhilised nõudmised on täidetud, on alus edukaks kaktusekasvatamiseks pandud.

Mida peenras kaktuste kasvatamisel veel meeles pidada, näeb «Aedniku aabitsa» saates, mis algab täna kell 19.35 Kanal 11-s ja homme kell 10.30 Kanal 2-s.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles