Mis oleks, kui koliks... Narva-Jõesuusse?

Tuule Põldsaar
, Koduportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Noorus spa-hotell Narva-Jõesuus
tl/Foto Tairo Lutter/POSTIMEES
Noorus spa-hotell Narva-Jõesuus tl/Foto Tairo Lutter/POSTIMEES Foto: Tairo Lutter / Postimees

Tihti otsitakse mereäärset kodu või suvilat näiteks Pärnusse, Haapsallu või mõnele saarele. Kas teadsid, et Eesti pikim mereäärne liivarand asub aga hoopis unustatud kuurortlinnas Narva-Jõesuus?

Miks Narva-Jõesuu?

Narva-Jõesuu oli pikka aega tuntud kui Põhjamaade Riviera. Nimelt on tegemist tõeliselt looduskauni kohaga, mis asub otse jõesuudme ja merelahe ääres. Samuti pole kuurortlinna ümbruses ühtegi suurt tööstust, mis sealset õhku saastaks.

Kuigi Eesti keskpunktist on Narva-Jõesuuni päris pikk maa, on kuurordist vaid neljateist kilomeetri kaugusel Narva. Seetõttu on sealsetel elanikel läheduses olemas kõik eluks vajalik: koolid, töökohad, kaubanduskeskused jne.

TLMPM03: P / MIHKEL MARIPUU/PM/SCANPIX BALTICS
TLMPM03: P / MIHKEL MARIPUU/PM/SCANPIX BALTICS Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Mis räägib Narva-Jõesuu kahjuks?

Nagu igal paigal, on ka Narva-Jõesuul omad nõrgad küljed. Kohalike sõnul võib üheks halvaks punktiks pidada näiteks seda, et töökohtade valik pole eriti suur ja erialase töökoha leidmisega võib tekkida probleeme. 

Samuti on linna elanikkond valdavalt venekeelne: see võib suurele osale eestlasele, kes seda keelt ei valda, igapäevaselt raskusi valmistada.

Kui mõni inimene peab seda plussiks, et linn on väike ja rahulik, siis teiste jaoks võib jälle tüütuna tunduda see, et kaubanduskeskustes või kinos käimiseks tuleb sõita kõrvallinna Narva.

TLMPM03: P / MIHKEL MARIPUU/PM/SCANPIX BALTICS
TLMPM03: P / MIHKEL MARIPUU/PM/SCANPIX BALTICS Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Kui kallis?

Renoveeritud 2–3-toaline korter maksab Narva-Jõesuul umbes 37 000 eurot. Sama suure korteri üürihind on aga päris kõrge. Nimelt leiab kahetoalise korteri 400 euroga, kuid on ka pakkumisi 700 euroga. Keskmine renoveeritud elumaja (4–5 tuba) maksab Narva-Jõesuul aga umbes 120 000 eurot.

Samuti ootavad Narva-Jõesuus kordategemist mitmed uhked tsaaririigi suvilad. Nendele sarnaste pitsdetailidega majasid juba naljalt igast linnast ei leia.

PRN01:NARVA-J
PRN01:NARVA-J Foto: HENN SOODLA/PRNPM/EMF

Koolid?

Kuigi Narva-Jõesuu on vaid 11 ruutkilomeetrit suur, leidub siin ikka üks keskkool, lasteaed ja ka huvikool. Kõrghariduse omandamiseks tuleb aga sõita mõnda suuremasse linna.

Aga töö?

Peamised tööandjad Narva-Jõesuus on erinevad spaad, mida on kuurortlinnas lausa kolm. Palju teenitakse raha ka majutus- või toitlustusasutuste pealt. Oma hea mereäärse asukoha tõttu on hetkel arenemisjärgus ka kalatööstus.

Hetkel pakutakse vabu töökohti näiteks sanatooriumi administraatorile, ehitusjärelvalve spetsialistidele ja klienditeenindajatele. 

Tunduvalt rohkem töökohti leiab aga Narvast, kuhu pole samuti igapäevaselt pikk maa sõita.

TLMPM03: P / MIHKEL MARIPUU/PM/SCANPIX BALTICS
TLMPM03: P / MIHKEL MARIPUU/PM/SCANPIX BALTICS Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Mida vabal ajal teha?

Oma erilise asukoha tõttu sobib Narva-Jõesuu eriti hästi just loodusearmastajatele. Nimelt on linnas hea võimalus looduses matkata ja teha vabas õhus sporti. Iga aasta korraldatakse ohtralt ka erinevaid spordiüritusi ja rannajookse.

Kultuurihuvilised saavad külastada muuseumi, näitusesaali (kust käivad läbi nii käsitöönäitused, kunstinäitused jm), veeta aega raamatukogus või võtta osa tantsu- ja käsitööringidest. Miks mitte mõnel nädalavahetusel sõita ka hoopis imekaunisse Peterburi, mis on linnale veel lähedamal, kui Tallinn?

Narva-Jõesuu
Narva-Jõesuu Foto: Aldo Luud/Õhtuleht/Scanpix

Suved on väikelinnas eriti tegusad: siis jõuab linna palju turiste, korraldatakse turge, kaluri- ja linnapäevi ja toimuvad mitmed kontserdid. Näiteks järgmise nädala jooksul toimub lisaks teistele üritusele veel kaks muusikakontserti.

Põhiliseks atraktisooniks on aga uhke liivarand. Sinna jõuavad ka pilviste ilmadega kohale nii kohalikud elanikud kui suvitajad naaberlinnadest. Rannas on olemas nii rannavolleplats, välidušid kui erinevad atraktsioonid lastele.

Kus süüa?

Kohalike sõnul saab Narva-Jõesuul kõhu meeldivalt täis nii mõneski toidukohas. Näiteks soovitatakse esimese asjana külastada Meretare restorani. Lisaks sellele, et Meretares on huvitav menüü, asub see luite peal ja akendest avaneb panoraamvaade merele.

Veel soovitatakse külastada restoran Kuurorti, mille katuselt avaneb samuti imeline vaade merele. Kui restorani asemel sooviksid aga külastada hoopis mõnda tavapärasemat kohvikut, peaksid sammud seadma perekohvikusse Lemmik. Nädala sees pakutakse seal toitlustust, nädalavahetusteti muutub aga koht hubaseks pubiks, kus saab kuulda ka elavat muusikat.

Elu Ida-Virumaal; Narva-J
Elu Ida-Virumaal; Narva-J Foto: TOOMAS HUIK/PM/SCANPIX BALTICS

Midagi veel?

  • Narva-Jõesuu on üks vähestest Eesti linnadest, kus ei ole mitte ühtegi valgusfoori!
  • Narva-Jõesuus asub Eesti pikim mereäärne liivane supelrand, mis on üle 7,5 kilomeetri pikk.
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles