Tervislikuma kodu saladus

Sisuturundus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Velux

Mis on kõige lihtsam nipp parima une tagamiseks? Muidugi hea kodune sisekliima. Pelgalt tubade tuulutamine annab märgatava tõuke selleks, et kogu pere end hommikuti väljapuhanuna tunneks. Omadusi, mis ühest kodust tervisliku kodu teevad, on aga veel. 

Lisaks headele magamistingimustele peaks ruumides olema õige temperatuur, piisavalt päevavalgust ja värkset õhku ning kontrolli all hoitud õhu niiskussisaldus. Kõigi mainitud kriteeriumite täitmisele aitab kaasa kvaliteetne katuseaken, mille suurim eelis on just loomulik päevavalgus.

Igapäevased kodused toimetused, nagu näiteks koristamine, pesemine või söögi valmistamine, lisavad ruumidesse niiskust. Nii lisandub neljaliikmelise perekonna igapäevase tegevuse tagajärjel siseõhku tervelt 10 liitrit vett päevas. Niisketes ruumides on ventilatsioon ja värske õhu ligipääs eriti tähtsal kohal. Vaid 2-4 õhutamist päevas tagab hea ruumisisese õhukvaliteedi. Selleks, et kodu oleks pidevalt meeldivalt värske, on soovitatav avada samaaegselt nii fassaadiaknad kui ka katuseaknad. Sel viisil paraneb õhukvaliteet ja väheneb ka allergiate tekkimise oht. Lisaks tuleb katuseakendest kaks korda rohkem päevavalgust kui fassaadiakendest. Vähene päevavalgus võib põhjustada unehäireid, stressi, väsimust ja depressiooni. Läbi katuseakende tuleva päevavalgusega saab säästa ka energiat kütmise ja kunstlikult valgustuse arvelt.

Foto: Velux

Soe ja valgusküllane suvi on käes. Nüüd saame ka toas loomulikku päevavalgust nautida, kuid aeg-ajalt on päikese ja kuumuse eest siiski kaitset vaja. Lisaks lihtsale tuulutamisele, on kodu sisekliimat võimalik mõjutada ka õigesti valitud aknakatetega. Katuseakende juures mängivad aknakatted aga eriti olulist rolli, kuna kaldpinnas asuv aken on päikesevalgusele rohkem avatud. Katuseakende ja aknakatete tootja VELUX on iga toa iseärasusi silmas pidades arvestanud, mida aknakatet valides võiks silmas pidada.

Magamistoas on kindlasti oluline pimendus ja kuumuskaitse. Seepärast sobivad magamistuppa energiasäästlik topelt-voldikkardin, täielikult pimendav pimenduskardin või duokardin, mille alumine voldikkardin aitab valgust reguleerida.

Lastetubadesse sobivad lõbusa disainiga Star Wars ja Disney teemalised kardinad, mis muudavad toa veelgi rõõmsamaks, kuid on seejuures ka pimendava efektiga.

Vannitoas ja köögis sobib valguse reguleerimiseks ideaalselt ribakardin, mida on ka lihtne puhastada. Meeleolukaid valgusefekte saab luua ka voldikkardinaga, mis hajutab sissetulevat valgust ja mida on saada laias värvitooni- ja kujundusvalikus.

Elutoa katuseakende puhul on kindlasti oluline ka aknakatete disain. Elutuppa sobivad valgust hajutava efektiga rulookardin, voldikkardin ja dekoratiivne roomakardin, mille kangaid saab ise vahetada. Väga hea valik elutuppa, kus aknast tulev valgus segab televiisori vaatamist, on duokardin - kombinatsioon pimendavast ruloost ja valgust hajutavast voldikkardinast.

Selleks, et suvekuumus tube üle ei kütaks, on kardinaid võimalik kombineerida ka päikesevarjudega. Erilisest materjalist välised päikesevarjud vähendavad kuumust kuni 73%. Päikesevari paigaldatakse aknast väljapoole akna välimise raami külge, et päikesekuumus ei jõuaks aknaklaasini. See laseb valgust läbi ega varja vaadet aknast.

Putukakaitseks soovitab VELUX aknapaledele paigaldatavat läbipaistvat putukavõrku.

Katuseaknale sobiva kardina leidmiseks tuleb täpsustada akna tüüp ja suurus, mille leiab aknaraami ülaservas asuvalt andmeplaadilt. Originaalaknakatete kõige suuremaks eeliseks on see, et need sobivad aknaga täpselt, neid on lihtne soetada ning ka nende hind on soodsam.

Seega muudab iga kodu tervislikumaks lihtne tuulutamine, mis viib liigse niiskuse ja hoiab ruumid värskena, kuid mõnusale olemisele aitavad kaasa ka hästi valitud aknakatted. VELUX pakub katuseakendele laia valikut katteid, mis kaitsevad kuumuse eest, pakuvad privaatsust, pimendavad, loovad valgusefekte, säästavad energiat ega lase putukaid tuppa. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles