Mis oleks, kui koliks... Elvasse? (1)

Anna-Liisa Mets
, Kodu.postimees.ee vastutav toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu ralli Elva jaamahoone ees.
Tartu ralli Elva jaamahoone ees. Foto: Sille Annuk / Tartu Postimees

Tartust umbes 25 kilomeetrit lääne poole asub väike ja pealtnäha unine linnake, millest keegi kuigi palju ei tea. Mida Elva endast tegelikult kujutab ja kas sinna tasuks elama kolida?

Miks Elva?

Elva on armas väike linn Tartu lähistel, mis oma männimetsa ja vabariigiaegsete häärberitega meenutab vägisi Nõmmet. Ilus, vaikne ja puhas ning sõbralik koht, kus puudub suurematele linnadele omane kiirus ja tormamine. 

Paljud Elvas üles kasvanud inimesed räägivad heldimusega muretust lapsepõlvest linnakeses, kus kõik tunnevad kõiki, lastel ühiste jõududega alati silm peal hoiti, kuid samas piisavalt vabadust anti. Lastesõbralik on Elva kahtlemata: vanemad ei pea võsukesi kooli ja pärast seda huviringidesse sõidutama, vahemaad on väikesed ja lapsed pääsevad kõikjale ise. 

Väikeste vahemaade tõttu on ka kõiki igapäevased asjatoimetusi väga lihtne korraldada, sest poed, perearst ja kõik muu on samuti käe-jala juures.

Kohalikud kiidavad, et Elva on väga turvaline linn, kus hilisel õhtutunnil üksinda jalutades pole küll põhjust pidevalt närviliselt selja taha vahtida. 

Verevi järv Elvas. FOTO: SILLE ANNUK/PM/SCANPIX BALTICS
Verevi järv Elvas. FOTO: SILLE ANNUK/PM/SCANPIX BALTICS Foto: Sille Annuk / Tartu Postimees

Mis räägib Elva kahjuks? 

Kohalikud elanikud ütlevad, et noori on Elvas vähevõitu - üks pärast keskkooli lõppu linnast lahkunu ütleb, et sama tegi enamik tema klassikaaslastest ning trend jätkuvat tänapäevalgi. Kui kool läbi, kaovad noored Elvast ega plaani sinna reeglina tagasi minna. 

Kuuldavasti pole ka keskkooli tase kiita, paljud käivad kooli väljapoole Elvat - Peedu erakooli, Nõkku või Tartusse. 

Kohalikud kurdavad ka selle üle, et kuulujuttude levimise osas on Elva suurepärane näide depressiivsest väikelinnast. Kuna uudiseid on vähe, on kõigil naabrite tegemistega palju asja ja igal sammul hoitakse silm peal ning igale sündmusele räägitakse linnakese telefonimängus pool juurde. 

Ette heidetakse ka seda, et väga paljudeks asjatoimetusteks on vaja siiski Tartusse minna, mis tekitab küsimuse, miks siis juba üldse mitte Tartus elada.

Kui kallis?

Kinnisvaraturg on Elvas väikelinna kohta üsna rikkalik, aga väga odavaid pakkumisi, nagu nii mõneski väikelinnas, siit leidma ei kipu. 2-3-toalise korteri eest tuleb välja käia 20 000 kuni 58 000 eurot. 

4-5-toaliste majade hinnad jäävad 70 000 euro ja 230 000 euro vahele. 

Üürikortereid on kinnisvaraportaali KV.EE andmetel praegu pakkuda vaid üks kahetoaline ja selle eest küsitakse 280 eurot kuus.

Foto: KV.EE

Koolid? 

Elvas on kaks lasteaeda: Murumuna ja Õnneseen. 

Elva Gümnaasiumi töö on jaotunud kahe õppehoone vahel, ühes esimene kuni kuues, teises seitsmes kuni 12. klass. Elva koolis on ka kaugõppe võimalus. 

Elvas on ka muusikakool ja koolituskeskus, viimane pakub elukestva õppe võimalust täiskasvanutele. Õpetatakse näiteks inglise ja soome keelt, arvutikasutamist, meediapäedevust ja pakutakse mälutreeningu võimalust.

Aga töö?

Nagu kõigi väikelinnade puhul, on ka Elvas murekohaks tööpuudus. Lihttöölistele leiab rakendust rohkem, erialaspetsialistidele vähem. Õnneks on väga lähedal ülikoolilinn Tartu, kus valikut hulga rohkem. Tartusse pääseb Elvasse ja tagasi mugavalt ka rongiga, nii et autost sõltuma ei pea. 
Tööle käiakse ka Nõkku ning alati on võimalik alustada kas oma ettevõttega või töötada kodunt.

Elva gümnaasium. FOTO: MARGUS ANSU/PM/SCANPIX BALTICS
Elva gümnaasium. FOTO: MARGUS ANSU/PM/SCANPIX BALTICS Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Mida vabal ajal teha?

Elva pole päris kindlasti seda  tüüpi linn, kus elu seisma oleks jäänud. Nagu paljudes väiksemates kohtades, pakutakse kohalikule elanikule hulgaliselt sportimisvõimalusi, kuid selle kõrval hoitakse au sees ka kultuurielu. Alles tänavu aasta alguses lõppes näiteks põhjalik remont kultuurikeskuses.

Verevi järve ääres toimub aastaringselt igasugu üritusi: suvel rohkem muusikalist meelelahutust, talvel näiteks motovõistlus Jääraja Weekend. Palju põnevat tegevust pakub Elva Seikluspark.

Ka kogukonnategevus on Elvas tuule tiibadesse saanud ja nagu kõigis teistes linnades ja vallakeskustes on selle peamiseks ilminguks soojal ajal toimuvad kohvikutepäevad ja kirbukad. Möödunud aastal sai väga ilusa uue näo ka linnasaun.

Igal suvel toimub Eestis hip-hop festival.

Elva kohvikutepäev. FOTO: KRISTJAN TEEDEMA/PM/SCANPIX BALTICS
Elva kohvikutepäev. FOTO: KRISTJAN TEEDEMA/PM/SCANPIX BALTICS Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Kuhu sööma minna?

Elva vanas jaamahoones on avatud restoran Waksal, mis on kahtlemata Elva kõige peenem ja kaasaegsem toitlustuskoht. 

Pitsat pakub Peetri Pizza, lihtsamat toitu pubi ÜksTeist. 

Restoran Waksal Elva jaamahoones. FOTO: MARGUS ANSU/PM/SCANPIX BALTICS
Restoran Waksal Elva jaamahoones. FOTO: MARGUS ANSU/PM/SCANPIX BALTICS Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Midagi veel? 

  • Elva linn on selline huvitav paik, mille koosseisu kuulub Peedu, mis füüsiliselt asub linnast hea hulga maad eemal.
  • Samas on Elvaga täiesti kokku kasvanud Käärdi alevik, mis kuulub tegelikult Rõngu valda.
  • Elva on ajalooliselt olnud hinnatud suvituslinn, seda suures osas tänu mõnusale Verevi järvele.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles