Geniaalne idee sääse- ja parmuhammustustest pääsemiseks

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: www.flickr.com

Kuigi suveilmadega on nagu on, siis sääsed ja parmud end sellest segada ei lase: nemad on ikka platsis nagu alati. Nüüd levib aga üle maailma üks kummaline nipp, mille abil end nende hammustuste eest kaitsta.

Nimelt tuleb kanda triibulisi riideid. See võib kõlada kummaliselt, aga California-Davise ülikooli teadlased tegid juba 2014. aastal kindlaks, et just hammustavate putukate peletamiseks on nii mõnelgi loomal triibud, vahendab GreenerIdeal.

Siiani arvati, et triipude eesmärk on pakkuda loomale võimalust looduses kiskjate eest peituda, kuid tolle uuringu põhjal on alust oletada, et lisaks sellele aitavad triibud ka putukaid eemal hoida.

Sääskedele ja parmudele mõjuvat ligitõmbavalt tume värv, kuid musta-valge triibuline muster tekitavat neis segadust, sest must ja valge peegeldavad valgust erinevalt. Seetõttu hoiavad hammustajad-putukad loomast suurema tõenäosusega eemale.

Nii et triibulised särgid-kleidid-seelikud selga ja sääsed eemale!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles