Tasub teada: kuidas käituda laastava maasikahaiguse korral (1)

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nakatunud maasikataimed tuleb hävitada samal põllulapil.
Nakatunud maasikataimed tuleb hävitada samal põllulapil. Foto: Sille Annuk

Soome maasikakasvandusi laastab maasika-fütoftoroos ja seal kehtivate nõuete kohaselt seab see põllumaa kasutamisele piiranguid 30 aastaks. Eestis kehtivad veidi leebemad nõuded.

«Maasika-fütoftoroos (Phytophthora fragariae Hickman var. fragariae) on taimehaigus, mille puhul tõrjeabinõude rakendamine on kohustuslik, kui ta esineb istutamiseks ettenähtud maasikataimedel,» selgitas põllumajandusameti paljundusmaterjali büroo juhataja Ljudmila Kerge. Nakatunud maasikataimede sissetoomine ja levitamine on kõikides Euroopa Liidu liikmesriikides keelatud.

«Lisaks istutamiseks ettenähtud taimede kontrollimisele on põllumajandusamet teinud seireid alates 2004. aastast ka maasika tootmisistandustes ja seni nimetatud ohtlikku taimekahjustajat Eestis leitud ei ole,» sõnas ametnik.

Marju haigus ei kahjusta

Maasika fütoftoroosi esinemise kahtluse korral istutamiseks ettenähtud maasikataimedel tuleb ametit teavitada ning saata lühiinfo haigustunnuste kohta, võimalusel ka fotod. Vajadusel võetakse haigustunnustega taimedelt proov ja saadetakse laborisse analüüsimiseks.

Lõpliku taimede nakatumise või mittenakatumise ohtliku taimekahjustajaga kinnitab laborianalüüs. «Positiivse ehk kinnitatud maasika-fütoftoroosi laborianalüüsi vastuse korral tunnistatakse taimed saastunuks ja taimede hävitamine on kohustuslik,» sõnas Kerge.

Piirangud kehtestatakse ainult maasikataimede tootmiskohtadele. Marjatootmises piiranguid seadusega ei kehtestata. Saastunud taimedelt saadud marjadega  fütoftoroos ei levi.

Karmid reeglid

Saastunud maatükil on keelatud kasvatada maasikataimi ja kasvatada või pinnases säilitada ümberistutamiseks ettenähtud taimi. Saastunud maasikataimi ja taimeosi on keelatud viia väljapoole saastunud maatüki või rajatise piire ja turustada või kasutada paljundusmaterjalina.

Saastunud mulda, komposti ja taimejäätmeid on keelatud koguda, vedada ja kasutada väljaspool saastunud maatüki piire. Saastunud maatükil rakendatakse tõrjeabinõusid maasika-fütoftoroosiga saastatuse tuvastamisele järgneva 15 aasta jooksul.

Ohtlik taimekahjustaja levib taimedega, kastmisveega, tööriistadega ja põllutöömasinatega. Haigusetekitajast vabanemiseks saastunud taimed hävitatakse, desinfitseeritakse maatüki harimiseks kasutatud tööriistad ja masinad ning saastunud maatükil rakendatakse tõrjeabinõud.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles