Kuidas rajada hooldusvaba hekk, mis kõik naabrite pilgud kinni peab?

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: www.flickr.com

Eestlasele meeldib, kui end naabri pilkude eest võimalikult palju varjata saab. Milline hekk aga selle töö kõige paremini ära teeb? 

Kui tahad hekki, mis kasvab kiiresti ja varjab hästi ega nõua samas eriti palju hoolt, on parimaks lahenduseks ikkagi vana hea elupuu, soovitab aednik portaalis This Old House.

Kõige paremad on elupuusordid, mis ei vaja piiramist ja hoiavad ise vormi. Et kohe algusest  peale piisavalt privaatsust oleks, võiks puud olla vähemalt 1,7 meetrit kõrged. Arvesta, et hekiks sobivad elupuud kasvavad 4-5 meetri kõrguseks, nii et kui tahad, et nad madalamana püsiksid, pead neid pealt kärpima.

Pea meeles, et elupuid ei tohi istutada teineteisele liiga lähedale - nad jäävad kiratsema. Järgi kindlasti konkreetse sordi soovitatavat istutuskaugust.

Kuidas istutada? Tee nii:

  • Mõõda juurepall ja kaeva istutuskraav, mis on kolm korda laiem kui kõige suurem pall. 
  • Tõsta taimed kraavi nii, et igast taimest jääb aia poole ilusam osa.
  • Mõõda vahekaugused tüvest tüveni, et istutuskaugus jääks täpne. Vajadusel kohenda puid.
  • Kraabi juurepalle kergelt, et peenike juureniidistik mulla küljest  lahti tuleks - nii imab puu paremini vett.
  • Sega kaks osa väljakaevatud mulda ühe osa kompostiga ja täida kraav uuesti.
  • Tee iga puu juurepalli laiuselt ümber puu mullavallike, et kastmisvesi laiali ei voolaks. 
  • Kasta väga korralikult, pärast istutamist lase veel ära imbuda ja korda kastmist veel kaks korda. Esimesel kasvuaastal kasta kord nädalas, edaspidi kord kahe nädala jooksul, kui vahepeal ei saja. Väga savise pinnasega nelja nädala tagant.
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles