Lugeja küsib: kas korteriühistul on õigus nõuda korteriomanikelt trepikoja koristamist?

Tuule Põldsaar
, Koduportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

«Viibin üsna vähe aega kodus ning mul ei ole aega ega ausalt öeldes ka tahtmist trepikoja koristamisega tegeleda. Olen seda korteriühistu koosolekul mitu korda teatanud, et maksaksin hea meelega pigem paar eurot kuus trepikoja koristamise eest, aga kahjuks on kortermajas elavad pensionärid koristaja palkamise vastu. Kas ühistul on õigus nõuda, et kõik peavad kordamööda trepikoda koristama, ka nendelt, kes selle poolt ei ole?» küsib lugeja.

Vastab advokaadibüroo LEXTALi vandeadvokaat Magnus Braun:

Korteriühistu seaduse § 13 lg 4 järgi on korteriühistu otsused elamu majandamise ja säilitamiseks vajalike toimingute tegemise ning majandamiskulude kandmise kohta kõigile korteriühistu liikmetele kohustuslikud. 

Kui üldkoosolek on otsustanud, et koristamiseks ühiseid kulutusi ei tehta, vaid kasutatakse oma käte rammu, siis pole sinna ka suuremat parata.

Vaevalt aga on ühistul huvi, et iga liige isiklikult koristustöid teeks. Kui endal mahti või tahtmist pole saab palgata professionaali või miks mitte ka hea naabri ning sedasi kohustuse täita.

Otsuse täitmisest ka väike spikker Riigikohtult (3-2-1-116-11):

Korteriühistu otsuse täitmine on korteriühistu liikmele kohustuslik eelkõige järgmiste tingimuste täitmisel:

• otsustatud küsimuse lahendamine on korteriühistu pädevuses, st otsustatud on elamu majandamiseks ja säilitamiseks vajaliku toimingu tegemine või majandamiskulude kandmine;

• otsus on vastu võetud ettenähtud häälteenamusega;

• otsus ei ole tühine, eelkõige kui otsuse vastuvõtnud liikmete üldkoosolekul ei ole rikutud kokkukutsumise korda ja otsus ei ole vastuolus heade kommetega;

• otsust ei ole KÜS § 13 lg 3 alusel kehtetuks tunnistatud.

Korteriühistu liikmete üldkoosoleku otsusest tulenevad õigused ja kohustused ka neile korteriühistu liikmetele, kes ei osalenud otsuse vastuvõtmisel või hääletasid selle vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles