Kas saun on mõistlikum ehitada majja või eraldi hoonena?

Tuule Põldsaar
, Koduportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: www.flickr.com

Eestlastele on selge, et õige maamaja juurde kuulub pea alati ka korralik saun. Millise sauna saab aga püsti panna kõige kiiremini ja odavamalt?

Millised on valikud?

Saunapoint OÜ projektijuhti Mario Raja sõnul on maamaja omanikuna sauna ehitamiseks variante peamiselt kolm:

Kõige soodsam on ehitada saun majja sisse mõne olemasoleva ruumi arvelt (panipaik, sahver, magamistuba, koridor vms). Sellisel juhul jäävad ära eraldi hoone püstitamiskulud (vundament, seinad, katus, aknad jne.). Puuküttega sauna puhul seab aga mõningased piirid kindlasti korstna asukoht.

Hinna poolest järgmine variant oleks soetada valmiskujul saunamajake. Levinud on toru-, tünni-, paadi- ja iglukujulised saunad. Konkurents on selles sektoris üsna suur, seega peaks endale sobiva sauna leidma ka hinnatundlikum pere.

Kolmas ja kõige kallim variant on ehitada eraldi hoone ehk saunamaja. Selle ehitamisel seab ülemise hinnapiiri rahakott ja fantaasia. Spetsialisti soovitus oleks kavandada see võimalikult vajaduspõhiselt, kuna iga läbimõtlemata kasutu nurk on hilisem lisakulu. 

Kas saunaks on vaja eraldi hoonet?

Küsimusele, kas pigem ehitada saun juba eksisteerivasse hoonesse või lasta kohale tuua eraldi saunamajake, tuleb Raja sõnul lähtuda eeskätt majanduslikest võimalustest ja mugavusest.

«Ühest küljest valmis saunamajake ei pruugi välimuselt kokku sobida elumaja ja hooviga. Näiteks palkmajaga hoovi torusaun välimuselt lihtsalt ei sobi,» arvab Raja. «Teisalt maakodu justkui eeldaks, et saun asub elumajast eraldi, nii on olnud aegade algusest alates.»

Kokkuvõttes arvab spetsialist, et tegelikult mõlemad variandid võrdselt head - saun tuleb lihtsalt ülejäänud koduga kenasti kokku sobitada.

Mis on kiireim valik?

Kes soovib aga sauna võimalikult kiiresti püsti panna, on parim valik siiski valmissaun. «Soovitame hinnapäringud tootjatele laiali saata ja siis endale sobivaim välja valida. Samuti saab saunamajakest lihtsate vahenditega isikupärasemaks muuta,» annab Raja nõu.

Saunamajakese isikupärastamiseks jagab spetsialist järgnevaid nippe:

  • värvida see üle, muutes üldilmet elumajale sarnasemaks
  • lisada ampleid, lillekaste, tuulelippe, vahvaid silte/viitasid
  • ehitada juurde terrass ja lisada sinna välimööbel, võrkkiik vms.
  • ehitada hoone külge puude hoiustamiseks varjualune
  • laduda saunani kiviparketist või palgiratastest käigutee
  • lisada majakesele välivalgustus, soovitavalt dimmerdatav
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles