Kasulik teada: kas eelistada pigem plast- või puitaknad? (3)

Tuule Põldsaar
, Koduportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: www.pexels.com

Akende valiku puhul tekib inimestel tihti küsimus: kas puitaknad on oma kõrget hinda väärt või saab tegelikult odavamate plastakende puhul täpselt sama tulemuse? 

Kodule aknaid valides vaadatakse tavaliselt esimese asjana nende hinda. Kui PVC ehk plastaknad võib paigaldatud saada päris odavalt, siis puit ja puit-alumiiniumakende eest küsitakse mitmekordset hinda. Üldjuhul kehtib aga reegel, et mida kallim on aken, seda kvaliteetsem see on.

Miks eelistada puitaknaid?

Kuna plastaknad on tunduvalt väiksema jäikusega, võivad need suure kuumuse või ilmastiku muutumisega oma kuju muuta ja sellega koduomanikele peavalu valmistada. Akna deformeerumine võib tuua endaga kaasa ka suure soojakadu. Lisaks on kuju muutnud akent tunduvalt ebamugavam kasutada. Kvaliteetsel puidust aknal aga selliseid probleeme ei teki.

Samuti võivad meie kliimas plastaknad kiiresti värvi muuta ning tõmbuda kollakaks või hallikaks. Nende taastamiseks jääb aga üldjuhul vaid võimalus aken välja vahetada. Kui aga puitaken peaks kuluma, saab selle mõnetunnise hooldusega justkui uueks muuta. Lisaks saab soovi korral anda puitakendele uue välimuse erinevat tooni lakkide, peitside ja viimistlusvahenditega.

Akende valiku puhul tasub silmas pidada ka nende turvalisust. Kuna plastikaknad on elastsemad ja mitte nii vastupidavad kui puitaknaid, on neid ka sisse murdmiseks tunduvalt lihtsam lahti kangutada.

Millal valida plastaknad?

Plastaknad on üldjuhul puitakendest umbes poole odavamad. Kuna hinnaerinevused on suured, tuleb otsustada, kas aknaid soovitakse kodule pikkadeks aastateks või pigem vaid kinnisvara müümisel hinna ülespoole upitamiseks.

Kui soovid teha üürikorteris kiiret remonti, kuid sealt mõne aasta pärast välja kolida, on vahel  tõesti mõistlikum valik hoopis plastaknad. Kui aga ehitad uut maja, milles plaanid elada aastakümneid, tasuks pigem eelistada kvaliteetseid puitaknaid.

Allikad: Kalesi, Ehitusinfo

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles