Kortermaja lärmakal linnatänaval: kas hea asukoht on müra väärt?

Tuule Põldsaar
, Koduportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kortermajad
Kortermajad Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Kuigi kesklinnas elades saab nautida asutuste lähedust, ei meeldi ilmselt kellelegi sealne tänavatelt kostuv lärm. Siiski kerkib eriti tiheda liiklusega autoteede äärde üha rohkem kortermajade uusarendusi. Kas nende ehitamisel suudetakse helid täielikult isoleerida või on inimesed tõesti nõus pidevas müras elama?

Arco vara partnersuhete juhi Daniel-Aleksander Chasani sõnul on igal mündil kaks poolt ning seega peab ka iga ostja otsustama, millised väärtused tema jaoks olulisemad on. «Kui elukohaks valitakse kesklinn, mille eeliseks on erinevate teenuste ja kaubanduste lähedus,  siis paraku on  seal ka kõrgem müratase,» selgitas Chasan.

Mehe  sõnul on uute korterite ostjad alati põhjalikud ning arvestavad kodu valimisel kõikide asjaoludega. «Uute arenduste puhul ei tule inimestele tänavatelt kostuv lärm üllatusena. Kui inimestele sealne keskkond ei meeldi, on alati võimalik leida kodu ka rahulikumasse rajooni,» teadis mees.

Samuti on mehe sõnul uutel arendustel tavapäraselt parem heli isolatsioon ja kvaliteetsemad aknad, mistõttu sealne müra nii hirmus polegi. Vanemmaakler Tiina Steinbergi sõnul aitab mürataset aitab vähendada ka klaasitud rõdu.

Teine lugu võib aga olla vanemate kortermajade elanike puhul. «On läinud ka nii, et kodu on ära ostetud ja alles tükk aega hiljem hakatakse lärmi pärast kurtma,» jutustas Chasan. See on aga juhtunud mehe sõnul vaid siis, kui keskkond on ajapikku muutunud ja maja äärde on kerkinud uued hooned või autoteed.

Maakleri Tiina Steinbergi sõnul on siiski juhtunud sama ka korteri üürimisel. «Korteri üle vaatamisel ei pöörata sellele tähelepanu ja hiljem korterit kasutades hakkab tänavamüra elamist häirima.» 

Õnneks on nii Chasani kui Steinbergi sõnul võimalik nii mõndagi ära teha selleks, et ka vanematesse majadesse nii palju lärmi sisse ei kostuks. «Alati saab midagi paremaks teha. Tavapärane on kortermaja fassaadide soojustamine ja kindlasti uute akende paigaldamine,» andis Chasan nõu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles