Taimekasvatajad annavad nõu: millal on õige aeg taimede õue istutamiseks?

Tuule Põldsaar
, Koduportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Luige laadal maitsetaimi müüv Ülle Kaljurand
Luige laadal maitsetaimi müüv Ülle Kaljurand Foto: Erik Prozes

Kuigi ilmad muutuvad üha soojemaks, väidavad Eesti taimemüüjad, et inimestel on siiani hirm taimi õue istutada. Millal aga on õige aeg selle tegemiseks?

Nädalavahetusel toimunud Luige maaelu laadal väitis suurem osa taimemüüjatest, et külmad ilmad on inimesed ära hirmutanud ning seetõttu ei julgeta aedadesse veel taimi osta. «Õitsevaid lilli ei tasu tõesti veel õue panna, kuid see-eest istikud ja püsitaimed peavad ka külmemate ilmadega väga hästi vastu,» väitis taimekasvatusega tegelev Hardo Kers.

Taimemüüja Aivar Haaki sõnul on samuti võimalik nii mõnigi taim ka külma mulda pista. «Hilise kevade tõttu on tõesti sellel aastal ka ostjaid vähem. Tegelikult saab lisaks viljapuudele õue juba ka maasikataimi istutada, aga parem on need alguses lihtsalt katteloori all soojas hoida.»

Luige laat.
Luige laat. Foto: Erik Prozes

Maitsetaimede puhul saab mõned sordid ka avamaale istutada, kuid teised tasub veel kasvuhoones või toas soojas hoida. «Näiteks petersell ja seller peavad avamaal väga hästi vastu, kuid till ja basiilik on selleks liiga külmakartvad,» sõnas taimekasvataja Ülle Kaljurand.

Taimedega tegelev Kalev Kukk väitis samuti, et kuna ilmad on ettearvamatud, siis näiteks õitsvaid lilli pole mõtet veel õue kasvama viia. Temaga oli samal arvamusel ka tomati- ja viljataimi müüv Kerli Pedus: «Veel ei tasu õitsvaid ja viljataimi õue istutada, kuid umbes pooleteist nädala pärast kannatab seda juba kindlasti teha.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles