Fotod: viis ootamatult head sisustusleidu Luige laadalt

Tuule Põldsaar
, Koduportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Luige laat.
Luige laat. Foto: Erik Prozes

Täna keskpäeval alanud Luige laat on ennekõike suunatud aedade ja kodude sisustamisele. Siin on mõned laadalt leitud käsitsi valmistatud esemed, millega kodu kaunistades teiste seast kindlasti silma paistad.

Iivi Oja kaltsuvaibad

Hobikorras müüb laadal kaltsuvaipu ka kodumajutust pidav Iivi Oja. Kuigi naisel on vaipade kudumise kogemust juba üle kahekümne aasta, otsustas ta laatadel müüma hakata alles viis aastat tagasi.

Iivi Oja kaltsuvaipadega
Iivi Oja kaltsuvaipadega Foto: Erik Prozes

 «Mulle on juba pikka aega vanadest kangastest vaipu meeldinud kududa. Alguses kinkisin neid vaid sõpradele ja tuttavatele, kuid nemad väitsid, et peaksin neid ka teistele müüma hakkama,» jutustas Iivi. 

Iivi lisab hea õnne toomiseks iga vaiba lõppu pärli ja litreid / Erik Prozes
Iivi lisab hea õnne toomiseks iga vaiba lõppu pärli ja litreid / Erik Prozes Foto: Erik Prozes / Postimees

Iivi valmistatud unikaalseid kaltsuvaipu internetist ei leia, kuid 2,5 meetrine käsitsi valmistatud vaip jääb 60 euro kanti.

RS Woodi puidust nikerdused

Imetlusväärsete puidust kellade, kuumaaluse ja rahakassadega paistis laadal silma juba seitse aastat tegutsenud RS Wood.

Erki Toomet veiniklaaside hoidjat demonstreerimas
Erki Toomet veiniklaaside hoidjat demonstreerimas Foto: Erik Prozes

Käsitsi valmistatud esemeid müüva Erki Toometi sõnul teevad nad puidust kõike, mida neilt soovitakse: «Teeme enamasti tellimustöid; nimelisi lõikelaudu, spetsiaalseid rahakassasid, seinakellasid ja vajadusel isegi kappe.»

Puidust rahakassad
Puidust rahakassad Foto: Erik Prozes

Hinnad on toodetel erinevad, kuid näiteks käsitsi nikerdatud loomakujuline rahakassa maksab 15 eurot. Rohkem tooteid ja tellimustöid võib esitada nende kodulehel.

Mõisakeraamika maalähedased nõud

Juba 30 aastat tegutsenud Mõisakeraamika jäi silma oma koduste ja piltilusate nõudega.

Kristel Luige keraamikaga
Kristel Luige keraamikaga Foto: Erik Prozes

Keraamikat müüva Kristel Luige sõnul on tegemist väga kvaliteetsete toodetega. «Maalin keraamikale kõik otsast lõpuni ise peale. Samas ei kulu need värvid ka pestes maha,» väitis Luige.

Lisaks valgele keraamikale, pakub Mõisakeraamika ka pruuni keraamikat, mida naise sõnul tihti restoranides kasutatakse.

Valge keraamika soolatopsid
Valge keraamika soolatopsid Foto: Erik Prozes

Tootevalik on suur, kuid tassid, taldrikud ja toosid jäävad enamasti 15 euro kanti. Täpsemat valikut näeb Mõisakeraamika kodulehelt.

Sireli talu lambanahad

Harjumaal paiknev Sireli talu valmistab oma tooteid nii lambanahast kui -villast. 

Luige laat.
Luige laat. Foto: Erik Prozes

Perefirma on villast ja nahast kaupu laatadel müünud juba 15 aastat ning Nils-Naatan Kaivo sõnul on tootevalik päris suur: «Müüme patju, tekke, susse, kindaid ja isegi madratseid.»

Luige laat.
Luige laat. Foto: Erik Prozes

Lambanahkade hinnad jäävad umbes 30 ja 70 euro vahele. Teiste toodete kohta võib leida informatsiooni aga kodulehelt.

Tallinna Kunstkeraamika Tehas

Kunstkeraamika tehas on Kopli poolsaarel tegutsenud juba mitu sajandit. 

Luige laat.
Luige laat. Foto: Erik Prozes

Kuigi Tallinna Kunstkeraamikal on ka oma pood, käivad nad laatadel peaaegu igal nädalavahetusel. Marina Tubaleva sõnul on keraamika valmistatud kvaliteetsest Saksa savist, mistõttu on nõud ka kuumakindlad.  

Luige laat.
Luige laat. Foto: Erik Prozes

Tootevalikus on tassid, taldrikud, kausid, küpsetusnõud, toosid, kannud ja veel palju muud. Näiteks võitooside hinnad jäävad 15 euro kanti. Rohkem tooteid leiab nende kodulehelt.

Luige maaelu näituslaat kestab 12.-14. maini. Maaelu suursündmus on reedel avatud kell 12-19, laupäeval kell 9-17 ning pühapäeval kell 9-16. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles