Äädikas on igale aiapidajale mitmel põhjusel väga oluline abimees

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: www.flickr.com

Kas sina oled kunagi aias äädikat kasutanud? Kui ei, siis võiksid seda tõsiselt kaaluda, sest tegu on väga universaalse ja tõhusa abimehega erinevatel töödel.

1. Puhasta potte ja lillekaste

Lillepottide ja istutuskastide kevadiseks puhastuseks sobib suurepäraselt kergelt lahjendatud äädikas. Samamoodi sobib äädikalahus kasvuhooneklaaside pesemiseks.

2. Umbrohutõrje

Kõnniteedelt ja sillutisekivide vahedest saab umbrohtu suurepäraselt eemaldada äädikaga. Jääb ära tüütu rohimine ja samas pole vaja mürke kasutada. Umbrohi tuleb lihtsalt äädikaga üle pritsida.

3. Vabane sipelgatest

Sipelgatõrjeks tuleb äädikast teha 1:1 lahus ja piserdada seda sipelgapesadesse või nende käiguradadele. 

4. Peleta võõraid loomi

Kui oled hädas peenardesse tikkuvate võõraste kassidega, peaks aitama, kui piserdad äädikat nende peamistele radadele ja kohtadesse, kust nad sinu aeda tulla armastavad. Äädika vänge  lõhn peletab neid eemale.

5. Pikenda lõikelillede eluiga

Lisa ühele liitrile lilleveele kaks  supilusikatäit äädikat ja teelusikatäis suhkrut. Nii elavad lilled vaasis palju kauem.

6. Tee lilledele rõõmu

Happelist kasvukeskkonda armastavad taimed, näiteks rodod, asalead ja gardeeniad on väga õnnelikud, kui lisad liitrile kastmisveele supilusikatäie äädikat.

7. Tõrju roostet

Äädikalahusega saab suurepäraselt aiatööriistu roostest puhastada. Kui tööriistad  on väga roostes, leota neid äädikalahuses üle öö.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles