Mis oleks, kui koliks... Haaberstisse?

Tuule Põldsaar
, Koduportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Väike-Öismäe / FOTO: PEETER LANGOVITS

Pole just palju linnaosasid, mis algavad hiigelsuurte paneelmajade rajoonidega ja lõpevad miljoniliste rannikuäärsete villadega. Kas sina tead, millisest paigast juttu on?

Miks Haabersti?

Eelkõige on Haabersti linnaosa tuntud Õismäe järgi, kuid tegelikkuses mahuvad sinna nii vana sõjaväelinnak Astangu kui luksuslik mereäärne Kakumäe. Asumeid on tegelikult kokku lausa kaksteist:  Astangu, Haabersti, Kakumäe, Mustjõe, Mäeküla, Pikaliiva, Rocca al Mare, Tiskre, Veskimetsa, Vismeistri, Väike-Õismäe ja Õismäe.

Haabersti tuumiku moodustab siiski Väike-Õismäe paneelmajadest koosnev elurajoon, mis on rajatud põhiliselt 1970. aastatel. Sinna magalarajooni paigutati elama ligi 30 000 elanikku, mis on üle poole kogu Haabersti praegusest elanikkonnast. 

Sellest hoolimata on suurem osa linnaosa territooriumist hoonestamata ja maapiirkonnale iseloomuliku maastikuga. Seetõttu leiab Haaberstist kodu nii linnamelu nautija kui rahu- ja loodusearmastaja. 

Haaberstis ei ole puudust ka koolidest, lasteaedadest ega kauplustest. Samuti leidub seal ohtralt söögikohti, spordiklubisid, randu ja isegi loomaaed.

Haabersti linnaosa vabaõhumuuseum / FOTO: TOOMAS TATAR
Haabersti linnaosa vabaõhumuuseum / FOTO: TOOMAS TATAR Foto: Toomas Tatar

Mis räägib Haabersti kahjuks?

Senini on kõige nõrgemaks lüliks Haaberstis peetud ringristmikku, mis on tipptundidel masendavalt umbes. Hetkel aga toimub ristmiku rekonstrueerimine, mis muudab loodetavasti ligipääsu teistesse rajoonidesse kergemaks.

Kohalike sõnul on veidi hõre ka ühistranspordi ühendus kesklinna ja kaugemate asumite, näiteks Kakumäe, Tiskre, Vismeistri ja Mäeküla vahel. Autoga liiklejatel see aga probleeme ei tekita.

Haabersti ristmik / FOTO: EERO VABAMÄGI
Haabersti ristmik / FOTO: EERO VABAMÄGI Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Kui kallis?

Erinevate asumite tõttu on väga erinevad ka kinnisvara hinnad. 

Kui Väike-Õismäel saab renoveeritud 2–3-toalise korteri kätte 70 000 euroga, siis Kakumäel jääb see 90 000 kanti. Sama suure korteri üürihind on aga Õismäel umbes 400 ja Kakumäel 600 eurot. 

Keskmiseid renoveeritud elumajasid Õismäelt müügist ei leiagi, kuid Kakumäe 4–5 toalise villa võib endale soetada 300 000 kuni lausa üle miljoni euro eest.

Koolid?

Haabersti linnaosas on selle aasta jaanuari seisuga elanikke lausa 44 730, seetõttu leiab sealt ka päris mitmeid koole. Näiteks Vene, Mustjõe, Järveotsa ja Õismäe Gümnaasiumi, Õismäe Vene Lütseumi ja Rocca al Mare kooli.

Rocca al Mare koolimaja / FOTO: MIHKEL MARIPUU
Rocca al Mare koolimaja / FOTO: MIHKEL MARIPUU Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Aga töö?

Kuna Haabersti on osa suurest Tallinnast, pole elanikel probleemiks käia tööl ka kesklinnas või teistes linnaosades. Seetõttu erialastest töödest inimesed puudust ei tunne. 

Kui aga on soov püsida linnaosa piirides, otsitakse Haaberstis hetkel uut loomaarsti abilist ning rohkelt klienditeenindajaid ehitus-, toidu- ja sisustuspoodidesse.

Mida vabal ajal teha?

Haabersti linnaosast saab ohtralt teha nii sportlikke kui rahulikumaid tegevusi. Näiteks saab ringi jalutada Eesti Vabaõhumuuseumis, Tallinna Loomaaias, Kakumäe rannas või Rocca Al Mare promenaadil. Aktiivsemad leiavad tegevust näiteks Premia Jäähallist või eriti suurtest spordiklubidest.

Haabersti linnaosas asub ka Eesti suurim kontserdi- ja spordihall Saku Suurhall, kus toimuvad igaaastased festivalid ning peaaegu kõik kuulsate välismaa artistide kontsertid. Rahulikumaid üritusi saab Haaberstis nautida Õismäe tiigi promenaadil, kus toimub näiteks 20. mail suur kevadkontsert.

Kakumäe rannik / FOTO: EERO VABAMÄGI
Kakumäe rannik / FOTO: EERO VABAMÄGI Foto: Eero Vabamaegi/PM/SCANPIX BALTICS

Kus süüa?

Kohalike sõnul on eriti mõnus koht söömiseks hubane Itaalia köögiga pererestoran Rucola, kus saab nautida näiteks pitsat, pastat ja suppi. Grilliroogade austajad peaksid aga kiikama Al Mare grilli, kus leiab mitmekülgse menüü seast eriti mahlased käsitsi valmistatud burgerid.

Kui soovid söögi kõrvale nautida elavat muusikat, soovitavad kohalikud minna Cafe Amigosse, sest seda kuuleb seal lausa iga päev. Kui aga tahad rüübata toidu kõrvale parimat õlut, sea sammud Beer House poole kuna sealne värske õlu on restorani tarbeks koha peal toodetud.

Rucola restoran
Rucola restoran Foto: www.rucola.ee

Midagi veel?

  • Linnaosa sai oma nime omal ajal linnale kuulunud Kaeramõisa (saksa keeles Habers Hof) järgi.
  • Rocca al Mare asumis paiknevad küll Eesti Vabaõhumuuseum ja Rocca al Mare kool, kuid ühtegi elanikku seal ei ole.
  • Linnaosa vapil on rohelisel kilbil hõbedane ring, mis märgib kuulsat Haabersti ringristmikku.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles