Maakler annab nõu: kas osta uus või vana korter?

Tuule Põldsaar
, Koduportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Tihti ei oska inimesed otsustada, kas soetada endale kodu mõnda uusarendusse või hoopis vanemasse ajalooga korterisse. Selle otsuse lihtsustamiseks toovad maaklerid mõlema valiku puhul välja mõned tähtsamad punktid.

Kinnisvaramaakleri Mihkel Oiderma sõnul päris ühest vastust kindlasti olemas ei ole ja pigem on küsimus selles, millised otsingukriteeriumid ühele või teisele inimesele olulised on. Siiski eelistab mehe sõnul suurem osa inimestest pigem uuemaid kortereid:  «Uusarendused on hetkel väga populaarsed ja kahtlemata langeb paljude valik just nende kasuks, kui see finantsiliselt vähegi võimalik on.»

Oiderma arvates on uusarenduste plussid selged:

  • Parem kvaliteet - tublisti paranenud ehitusalased nõudmised tagavad ka tegelikult parema kvaliteedi, kui seda oli isegi umbes 10 aastat tagasi
  • Turvaline valik, enamus asju läheb vähemalt esialgu ehitusgarantii alla
  • Energiatõhusus

Kinnisvaramaakler Siim Kabeli sõnul on küll uus korter tavaliselt kommunaalkulude poolest soodsam, kuid sellegipoolest tuleks enne ostmist uurida potentsiaalseid halduskulusid - näiteks keeruliste küttesüsteemide, ventilatsioonisüsteemide või «targa maja» süsteemide hooldust. Need võivad igasuguse küttearvetelt tekkiva võidu väga kiiresti ära süüa. Ka Oiderma nõustus, et vahel ei pruugi uusarenduse ostmine olla mõtekaim:

  • Uusarenduste ehitamine läheb kõigi oma hüvedega kallimaks, seega on neil ka kõrgem hind
  • Kõik tuleviku kulutused küttele ja hooldusele on vaid arvutuslikud
  • Reeglina tuleb muretseda uus sisustus ja kulukas köögimööbel
  • Nii mõnedki ettemaalitud pildid võivad olla petlikud ja mitte vastata reaalsele olukorrale – iial ei tea, milline maja tegelikult saab välja nägema või millised vaated ühest või teisest aknast avanevad.

Kabeli silmis pole hästi hoitud majade korterid mingil moel halvemad, kui uued: «Täna ehitatud uus maja on pangalaenu äramaksmise ajaks 30 aastat vana. Aga näiteks renoveeritud Kalamaja korter on pangalaenu äramaksmise ajaks ajalooline, suurepärases asukohas ja isegi maailma mõistes väheesinev umbes 150-aastane hoone.»

Korteri ostmise juures on aga nii Kabeli kui Oiderma sõnul siiski oluliselt tähtsamaid asjaolusid, kui vaid uus või vana. «Esimese asjana peaks ostja lähtuma siiski oma maksevõimetest,» kommenteeris Kabel. «Mõelge täpselt läbi, mida tegelikult vajate,» lisas Oiderma, «nii mõnigi kord võib olla vajalik just sellest teises tsoonis, mida esialgu paremaks peeti.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles