Lugeja küsib: kas hüpoteegiga koormatud korterit on võimalik müüa?

Tuule Põldsaar
, Koduportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

«Kui minu tütar endale kodu ostis, lasin oma korteri panna tema laenu tagatiseks. Nüüd on mul aga soov enda korter maha müüa, kuid tütar peab laenu veel viis aastat maksma. Kas hüpoteegiga korterit on üldse võimalik müüa või peaksin pigem ootama, et tütrel laen makstud saaks?» küsib lugeja.

Vastab vandeadvokaat Jüri Sirel:

«Hüpoteegiga koormatud kortereid on võimalik müüa, kuid hüpoteegi kehtima jäämisel tagab see jätkuvalt kõiki hüpoteegiga tagatud nõudeid. Sisuliselt tähendab see seda, et ostja ostab korteri koos hüpoteegiga ja peab arvestama, et tema korteril olevat hüpoteeki võidakse hüpoteegiga tagatud nõude mitte täitmisel asuda realiseerima.

Seetõttu ei ole ilmselt ükski tavapärane ostja huvitatud korterit koos hüpoteegiga ostma või oleks ta nõus seda tegema vaid hüpoteegi summa võrra väiksema ostuhinnaga. Kui soov on korter võõrandada ja hüpoteek kustutada, siis selleks on vajalik hüpoteegipidaja nõusolek.

Üks lahendus võiks olla näiteks pakkuda hüpoteegipidajale asemele mõni muu tagatis, mille vastu hüpoteegipidaja oleks nõus kõnealuselt korterilt hüpoteegi kustutama. Kui selliseid võimalusi ei ole, siis ilmselt on ostja leidmine koos hüpoteegiga müümisel väga keeruline või on müügihind selle võrra väiksem.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles