Viis suurt viga, mida nõusid pestes teed

Tuule Põldsaar
, Koduportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: www.flickr.com

Nõude valesti pesemine on üks suuremaid põhjuseid, miks köögis elab tualettruumiga võrreldes kordi rohkem baktereid, vahendab Organiclife. Siin on mõni lahendus, kuidas harjumusi muutes vähendada nii bakterite levikut kui ka nõude kahjustamist.

1. Liigne kogus nõudepesuvahendit

Kui su kraanikauss näeb nõude pesemise ajal välja nagu mullivann, kasutad ilmselt liiga palju nõudepesuvahendit.

See, et nõude puhtaks saamiseks ei ole vaja vahuhunnikut, kehtib ka nõudepesumasina puhul. Kasuta esialgu minimaalset, masinal soovitatud pesuvahendi kogust ning vajadusel lisa seda hiljem juurde.

Liigne pesuvahendi kasutamine jätab nõudele kahjuliku kihi ning muudab need häguseks. Peale selle jäävad ained külge ka toitudele, ning jõuavad hiljem sinu organismi.

2. Käsna kasutamine

Käsn, mis küll toidu maha kraapimiseks hästi töötab, on tegelikult bakteritele eriti sobilik pesitsemispaik. See võib peita endas tuhandeid koli- ja salmonellabaktereid.

Viska ära värvilised käsnad ning võta asemele nõudepesulapp, mis on valmistatud naturaalsetest kiududest. Pärast iga kasutuskorda riputa lapp kuivama ning vaheta see alati hommikuti puhta vastu välja. Selleks pese lappi esmalt pesumasinaga ja bakterite täielikuks hävitamiseks kuivata hiljem päikese käes.

3. Nõude pesemine räpases valamus

Puhastamata köögivalamus võib leiduda tuhandeid kordi rohkem baktereid, kui näiteks tualetipotis. Selleks, et bakterid nõudele edasi ei leviks, tuleks kraanikauss puhastusvahendi või äädikaga üle käia peaaegu iga päev.

Sama räpane võib olla ka nõudepesumasin, kuna seal olev kuumus ja niiskus loovad bakterite ja hallituse tekkeks perfektsed tingimused. Kui nõudepesumasinast tuleb imelikku lõhna, pane see äädika või spetsiaalse puhastusvahendiga tühjana tööle. 

4. Valesti pesemine

Iga asja ei tohiks masinaga pesta ning mõne eseme puhul ei tohiks kasutada ka tugevaid puhastusvahendeid. 

Näiteks ei tohiks iialgi masinaga pesta puidust asju, kuna kuumus ja niiskus põhjustavad nende pragunemist ja moondumist. Käsitsi tuleks pesta ka teravaid nuge, mis masinas nüriks muutuda võivad. 

Ahvatlev on visata ka potid ja pannid masinasse, kuid tugevamad nõudepesuvahendid eemaldavad suure tõenäosusega nendelt kaitsva kattekihi ja tekitavad pindadele kahjustusi ja kriime.

5. Vähene desinifitseerimine

Bakterite leviku peatamiseks tuleks pesemisel kasutada kummikindaid, kuna nõusid tuleks pesta võimalikult kuuma veega.

Nõude kuivatamisel eelista aga rätiku asemel kuivatusresti, sest kasutatud köögirätid võivad samuti olla bakterite pesitsemispaigaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles