Kortermajade vana elektrijuhtmestik kujutab endast suurt tuleohtu (1)

Tuule Põldsaar
, Koduportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: TONI LÄÄNSALU/POSTIMEES

Paljudes vanades kortermajades pole elektrijuhtmestikku 20–30 aastat vahetatud ning ripnevaid juhtmeotsi trepikojas ollakse harjunud iseenesestmõistetavalt võtma. Need aga võivad elanike elu ohtu seada, hoiatavad Eesti Korteriühistute Liit ja Päästeamet.

EKÜL ja Päästeamet alustasid tänavu märtsis koostööprojekti «Tuleohutus kortermajas», et juhtida tähelepanu tuleõnnetustele kortermajades ning tõsta korteriühistute juhtide teadlikkust nende õnnetuste ennetamise võimalustest. «Elektriseadmete kasutamisel juhtus mullu 34 tuleõnnetust, rikked elektripaigaldistes olid õnnetuse põhjuseks 116 korral,» toob Päästeameti Lääne päästekeskuse peainspektor Erti Suurtalu välja statistika.

«Palju on sellist suhtumist: pole kümme aastat midagi juhtunud, küllap ei juhtu ka nüüd. Väga palju ollakse ka teadmatuses,» rääkis Suurtalu. «Korterelamus kontrollitakse aga vaid ühisruumides asuvaid elektriseadmeid, kaabelduskilpe ja voolumõõtjaid. Korteritesse sisse ei minda, kuid minu arvates tuleks seda teha. Korterites kiputakse elektrisüsteeme iseseisvalt vahetama või uuendama ning seal võib juhtuda õnnetus,» hoiatas ta.

Kuigi ühistus võib olla keegi aktivistist omaaegne elektrik, soovitab Suurtalu siiski kutsuda vajaliku kutsetunnistusega töömehe, kes elektrisüsteemi korda teeks. «Varasematel aegadel olid nõudmised nõrgemad, ka tarbimine polnud nii suur kui tänapäeval. Nüüd on tarbimine suurenenud, ka kodumasinaid on rohkem ning paigaldiste kohta teab kõige rohkem ikka kaasaegne spetsialist.»

Nii näiteks arvavat mõnigi endisaegne «spetsialist», et vase ja alumiiniumi võib kokku keerata küll – see aga on üks sagedasemaid tulekahjude põhjustajaid. «See ei pruugi juhtuda kohe, aga näiteks viie aasta pärast,» hoiatab ta.

Eesti Korteriühistute Liidu õigusosakonna juhataja Urmas Mardi hinnangul tuleks ühistut teavitada ka korterisisestest olulistest töödest – näiteks elektrisüsteemi rike puudutab ka teisi elanikke. «Tihti tehakse taoline töö ära ilma korteriühistut ja teisi korteriomanikke teavitamata, ent õnnetuse korral seatakse kogu maja elanike elu ohtu,» nentis Mardi. «Ühistu juhatust tuleks teavitada ka selleks, et juhatus oleks kursis korterisiseste suuremate töödega ja tal oleks niimoodi kontroll hoone kui terviku üle.» 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles