Kahekesi koos on lihtsam kodulaenu saada

Eva-Lotta Kivi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kortermaja. Pilt on illustratiivne.
Kortermaja. Pilt on illustratiivne. Foto: pexels.com

Kas osta või üürida? Ja kui osta, siis kuidas panna korterilaenu sissemaksuks mõeldud raha kõrvale nii, et üür oleks makstud ja toidulaud ei koosneks ainult kartulitest. Need on küsimused, mida noored endale ilmselt iga päev esitavad. 

25-aastane Margit Partei otsustas oma elukaaslasega osta kodu levinud põhjusel. Pärast vanematekodust välja kolimist elas ta mitu aastat ühiselamus ja seejärel kahes üürikorteris. Süda ihkas aga koha järele, mida saaks päris enda omaks pidada. «Üürikorteris elades kulutasime aastas mitu tuhat eurot midagi püsivat vastu saamata,» selgitas naine. «Ning kuna oleme jõudnud oma elus punkti, kus teatud asjad on vaikselt paika loksunud, ei ole see meie jaoks enam majanduslikult mõistlik.»

Pärast sellist otsust algas kuudepikkune põhjalik eeltöö – eesmärkide paikapanek ja rahaliste võimaluste analüüs. Panka läksid noored sooviga taotleda eluasemelaenu maja ehitamiseks. Seal selgus aga, et majalaenu saamiseks on vaja kas lisatagatist või arvatust suuremat sissemakset. Kuna neil kummakski võimalusi ei olnud, otsustati maja ehitamine edasi lükata ja osta esialgu korter või majaosa. «Ehk annab sellega targalt majandamine hiljem võimaluse liikuda oma maja unistusele lähemale,» avaldas Partei lootust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles